Skip to content

Daugiausia kofeino yra robustos kavos pupelėse – dvigubai daugiau nei arabikos pupelėse. Todėl mišinys, į kurį įeina robusta, arba 100% robustos kava, arba tirpi kava (kuri daugiausiai yra gaminama iš robustos) turės daugiau kofeino nei 100% arabikos kava. Kofeino kiekis priklauso ir nuo kavos paruošimo būdo.

Kofeinas yra tirpus vandenyje, todėl kuo ilgesnis bus kavos ir vandens santykis, tuo kavoje kofeino bus daugiau. Taigi lyginant mažą espresso puodelį ir puodelį kavos, kuriame vanduo buvo tiesiog užpiltas ant sumaltos kavos, pastarasis turės daugiau kofeino. Nors skonio prasme gali pasirodyti ir atvirkščiai.

Cold brew – šaltai brandinta kava. Ruošiama maltą kavą užpylus šaltu vandeniu ir palikus brandintis keliolikai valandų. Galima ją paruošti pačiam nenaudojant jokių prietaisių: stambiau sumaltą kokybišką kavą užpilame šaltu vandeniu (santykiu 1:5, o jeigu norime paruošti skiedžiamą koncentratą – santykiu 1:2). Paliekame keliolikai valandų brandintis vėsioje vietoje. Po to nukošiame tirščius ir galime mėgautis net keletą savaičių. Jeigu nenorime „žaisti su tirščiais“, galime įsigyti specialų Cold Brew kavos gaminimo įrankį.

Cold brew kava itin populiari šiltuoju metų sezonu, nes yra itin gaivi, tonizuojanti (turinti daug kofeino) bei saldi. Itin skanu gerti tiesiog taip, pagardinus ledukais. Cold brew koncentratas naudojamas ir desertams gardinti.

Automatiniams kavos aparatams tinkamos naudoti visos kavos pupelės, išskyrus aromatizuotas, nes jos gadina („apvelia“) patį malūną. O toliau viskas tiesiog priklauso nuo individualaus skonio. Tiesiog reikia atkreipti dėmesį, kad šviesiau skrudintos pupelės, kurios yra labiau skirtos filtriniams kavos paruošimo būdams, gali būti gerokai rūgštesnės ruošiant per automatinį espresso kavos aparatą. Kad skonis maloniau atsiskleistų visgi būtų geriau rinktis vidutinio arba tamsesnio skrudinimo kavos pupeles. Kai kurie kavos gamintojai netgi nurodo ant pakelio, kad kava yra paskrudinta būtent espresso kavos aparatams arba automatiniams kavos aparatams.

Arabikos, robustos ir liberikos pupeles galima atskirti ir vizualiai. Arabikos pupelės yra pailgos formos ir per vidurį esanti juostelė yra bangelės formos. Robustos pupelės yra apvalios formos, mažesnės, per vidurį esanti juostelė yra tiesi. Liberikos pupelės yra gerokai didesnės nei Arabikos ar Robustos.

Kavos rūšių suskaičiuojama itin daug, bet labiausiai paplitusios ir populiariausios yra trys: Arabika, Robusta ir Liberika.

Arabika:

Arabikos kavamedžiai yra gerokai lepesni nei Robustos ar Liberikos. Jie itin jautrūs šalčiui, temperatūros skirtumams, jiems reikia šešėlio ir jie turi būti auginami pakankamai aukštose vietovėse. Tačiau jų subrandinamų kavos pupelių skonio paletė yra pati turtingiausia. Arabikos porūšių yra itin daug ir jie visi turi savo ypatingas skonines charakteristikas. Dominuoja saldžiarūgštės vaisiškos, uoginės skoninės natos.

Robusta:

Robustos kavamedžiai nėra tokie lepūs kaip Arabikos. Jie daug atsparesni klimato sąlygoms ir kenkėjams. Todėl juos gerokai pigiau ir lengviau užauginti. Pupelių skonių paletė yra siauresnė. Robusta turi du kartus daugiau kofeino nei arabika. Dažniausiai naudojama kavos mišiniuose bei rečiau geriama viena. Mišiniams suteikia tirštumo, kofeino bei kartumo. Dominuoja karčios, intensyvios skoninės natos.

Liberika:

Liberika yra mažiausiai populiari iš šių trijų rūšių, nes neturi tokių skoninių charakteristikų kaip Arabika ar Robusta. Naudojama tirpiai kavai gaminti.

Valymo tabletės yra skirtos išvalyti visoms aparato detalėms, per kurias teka kava. Valant šiomis tabletėmis pašalinami visi kavos likučiai, riebalai ir nuosėdos.

Nukalkinimo skystis yra naudojamas visoms aparato dalims, per kurias teka vanduo. Tik atliekant abi šias procedūras ir prižiūrint kavos aparatą pagal gamintojo instrukcijas, bus užtikrinamas sklandus ir ilgalaikis kavos aparato veikimas.

Kavos aparato priežiūra visuomet priklauso nuo jo naudojimo intensyvumo. Išskiriami tokie periodiškumai:

Kasdieninė priežiūra:

  • Kavos tirščių padėklo valymas (talpa nurodoma prekių specifikacijoje)
  • Kavos aparato piltuvėlių skalavimas (angl. rinse)
  • Pieno sistemos plovimas

Periodinė 1 k./sav.

  • Kavos virimo mechanizmo valymas (išskyrus JURA kavos aparatus)
  • Pieno sistemos valymas antibakteriniu skysčiu (galima atlikti dažniau)

Periodinė ~1-2 k. per 2 mėn.

  • Kavos nuosėdų šalinimas atliekamas kas 200 puodelių
  • Nukalkinimas atliekamas maždaug kas 50-60 l, jei nėra naudojamas filtras

Dėl tinkamų kavos aparato valymo priemonių, visuomet rekomenduojame pasikonsultuoti su pardavėju. Didžiąją dalį priežiūrai skirto asortimento galima pritaikyti visiems kavos aparatams. Vis dėl to yra tam tikrų prekinių ženklų kavos aparatų, kuriem dėl unikalaus veikimo principo reikalingos specifinės priemonės.

Kaip ir visos priežiūros programos, pieno sistemos valymo dažnis priklauso nuo kavos aparato naudojimo dažnumo. Pienas yra maisto produktas ir turi itin trumpą galiojimo terminą. Dėl šios priežasties rekomenduojame dalis, skirtas pieniškiems gėrimams gaminti, valyti kuo dažniau. Jei kiekvieną vakarą išskalausite kapučinatorių po šiltu vandeniu arba nakčiai pamerksite, tuomet valyti su antibakteriniu skysčiu užteks 1 kartą per savaitę. Jei kasdieninę priežiūrą praleidote bent porą dienų, dėl higienos sumetimų dezinfekavimą atlikite nedelsiant, prieš gaminant kitą puodelį pieniškos kavos.

Esame parašę informatyvų straipsnį kaip prižiūrėti automatinį kavos aparatą. Straipsnį galite rasti paspaudę nuorodą: https://www.kavosdraugas.lt/blog/kaip-priziureti-kavos-aparata/