Norint pilnai patirti tam tikro kavos gėrimo skonines savybes ir išskirtinumą, svarbi yra ne tik kavos pupelių kokybė, bet ir tinkamas gėrimui puodelis. Ypač svarbūs tokie puodelio parametrai kaip dydis, forma bei jo sienelių storis – būtent nuo to priklauso, kaip atsiskleidžia pasirinkto gėrimo skonis. Nors iš esmės kavos skonio tai nepakeičia, visgi konkrečiam gėrimui skirti puodeliai sukurti būtent taip, kad maksimaliai išryškintų geriausias skonio savybes. Be jokios abejonės, itin svarbus ir kultūrinis aspektas – kavos kultūra visame pasaulyje labai įtaigi ir puoselėjanti tvirtas tradicijas, o kavos puodelių dizainas yra tapęs neatskiriama šios kultūros dalimi. Juk iš patrauklaus puodelio mėgautis kava daug maloniau. „Kavos Draugo“ asortimente rasite garsiausių pasaulio gamintojų puodelius, pritaikytus įvairioms kavos gėrimų rūšims.
Espresso puodeliai
Tik konkrečius reikalavimus atitinkantys espresso puodeliai padės atskleisti šio gėrimo skonio ypatybes. Tai siejama su espresso specifiškumu: šis nedidelio kiekio (25-30 ml) intensyvaus skonio kavos gėrimas ruošiamas iš pakankamai smulkiai sumaltos kavos ir 8-9 barų slėgio veikiamo vandens, srūvančio per supresuotą kavą. Šiam gėrimui dažniausiai naudojami mažo skersmens ir tūrio (apie 60-90 ml) kiaušinio ar tulpės formos puodeliai su nuožulniu kraštu. Kad gerti būtų patogu, puodelio kraštas turėtų būti storesnis ir užapvalintas.
Dėl mažo gėrimo kiekio espresso pateikiamas mažuose, storų sienelių porcelianiniuose puodeliuose – taip sulėtinamas šilumos netekimas bei sukoncentruojamas gėrimo aromatas. Viena iš espresso ypatybių yra crema – aromatinga, gelsvai ruda puta, kuri susidaro, kuomet oro burbuliukai susimaišo su kavoje esančiomis tirpiomis medžiagomis. Keičiantis slėgiui anglies dioksido tirpumas mažėja ir dujine forma jis lieka įkalintas kavoje, taip sudarydamas crema. Kad crema netaptų plona ir neišsisklaidytų, svarbus tinkamas puodelio dydis, o kad kava nesitaškytų ir crema nebūtų suardyta, puodelio sienelės privalo būti nuožulnios.
Klasikinio espresso puodelio vidus turėtų būti baltas – tai leidžia mėgautis karamelinio atspalvio crema. Įdomu tai, kad klasikiniai espresso puodeliai skirti viengubam šio gėrimo kiekiui. Puodelis negali būti pripildytas iki viršaus, nes maišant galima pašalinti dalį aromatinių junginių. Todėl dvigubam espresso naudojami didesnio tūrio – 100-120 ml, taigi – dvigubo espresso puodeliai.
Kalbant apie espresso kavos paruošimą, derėtų nepamiršti ir pačios kavos svarbos. Tai, žinoma, galioja visiems kavos gėrimams, tačiau espresso atveju yra ypač svarbu dėl to, kad jis geriamas grynas – be pieno ar kitų priedų. Tad įsimintinam espresso labai svarbios kavos pupelės – kuo kokybiškesnės pupelės, tuo autentiškesni ir stipresni įspūdžiai jūsų laukia.
Kavos puodeliai
Skirtingai nuo espresso puodelių, kurių savybės griežtai apibrėžiamos, kavos puodeliai pasižymi didele įvairove bei pasirinkimo gausa. Klasikinė juoda kava, long black, americano, filtruota kava ar kiti juodos kavos gėrimai gali būti patiekiami į įvairiausių formų ir dydžių puodelius, pagamintus iš skirtingų medžiagų. Labiausiai paplitę – keraminiai, porcelianiniai, stikliniai, moliniai ar nerūdijančio plieno puodeliai. Šios medžiagos mažai porėtos, tad nekeičia kavos skonio.
Klasikinė juoda kava patiekiama dideliame (200-300 ml), tiesių linijų puodelyje su ąsele. Americano arba long black gali būti patiekiami ir į espresso kavai skirtus didesnio tūrio puodelius. Sparčiai populiarėjant rūšinės kavos kultūrai bei filtruotos kavos paruošimo metodams, ieškoma vis naujų būdų išskirtinei kavai patiekti. Dažnai filtruota kava patiekiama puodeliuose ar taurėse be ąselių, keraminiuose ar moliniuose dubenėliuose. Populiarios ir karščiui atsparios kavos stiklinės.
Prie šios kategorijos taip pat priskiriami degustaciniai kavos puodeliai. Jie skirti kavos degustacijai namuose, taip vadinamam cupping’ui, kurio metu svarbu stebėti, kaip kinta vandens temperatūra – tik pakankamai atvėsus vandeniui, galima ragauti ir vertinti kavą. Kad nereikėtų naudoti termometro, kavai pasiekus tinkamą ragavimui temperatūrą, puodelis pakeičia spalvą.
Cappuccino puodeliai
Cappuccino – tai espresso pagrindu sukurtas pieniškas gėrimas, kurį sudaro vienguba espresso porcija ir šilkinės tekstūros pienas su stora 1-2 cm pieno puta. Cappuccino puodeliai paprastai yra 170-250 ml tūrio, platėjantys nuo apačios aukštyn. Siauras storesnis puodelio dugnas su nuožulnia sienele neleidžia susidaryti nereikalingiems burbuliukams, o plonesnė viršutinė dalis padeda išryškėti crema krašteliui. Puodeliai paprastai gaminami iš porceliano, stiklo, keramikos ar netgi akmens.
Latte puodeliai
Café latte – tai espresso pagrindu sukurtas pieniškas gėrimas, kurį sudaro vienguba arba dviguba espresso porcija, pakaitintas pienas ir plonas sluoksnis pieno putos. Latte puodeliai yra 250-300 ml tūrio. Egzistuoja ir keletas formos variacijų: klasikiniai latte puodeliai savo forma panašūs į cappuccino puodelius, o štai aukšti ir siauri puodeliai skirti kitai latte kavos gėrimo variacijai – sluoksniuotam pieniškam kavos gėrimui latte macchiatto. Klasikinės formos puodeliai gaminami iš keramikos ar porceliano, o latte macchiato gėrimui naudojami dvigubo stiklo puodeliai. Skaidri medžiaga reikalinga tam, kad gerai matytųsi gėrimo sluoksniai, o dvigubas stiklas leidžia puodeliui neįkaisti, o mums – patogiai jį laikyti rankoje.
Flat white puodeliai
Flat white – tai kavos gėrimas, kurį sudaro espresso ir smulkiai suplaktas pienas. Šis gėrimas panašus į cafe latte, tačiau yra mažesnio tūrio ir su mažiau pieno, tad kavos dalis bendrame gėrimo tūryje yra didesnė. Paprastai šis gėrimas ruošiamas iš dvigubo espresso arba dvigubo ristretto – dar intensyvesniam skoniui. Flat white puodeliai dažniausiai yra keramikiniai, įprastas jų tūris – apie 150-200 ml.
Arbatos puodeliai
Kavos Draugo asortimente rasite ne tik skirtingoms kavos rūšims, bet ir arbatai skirtus puodelius. Svarbu pastebėti, kad arbatos puodeliai gamintojų retai pavadinami būtent taip, nes jie yra labai universalūs ir tinka įvairiems gėrimams. Todėl tarp įvairioms kavos rūšims skirtų puodelių taip pat galite rasti ir tinkamų arbatai – tokiu atveju rinkitės pagal įprastai geriamos porcijos dydį, puodelio patogumą ir dizainą.
Visgi egzistuoja keletas taisyklių, į kurias verta atsižvelgti renkantis tobulą arbatos puodelį. Medžiaga, iš kurios pagamintas puodelis, turėtų būti neporėta – kad aromatai nesusilaikytų medžiagos porose. Viena populiariausių medžiagų – keramika, kuri ir yra neporėta bei puikiai išlaiko šilumą. Porcelianas, kita populiari puodelių medžiaga, pasižymi ypatinga savybe – prie tokių puodelių sienelių kraštų neprilimpa arbatoje randamos medžiagos taninai, todėl arbata išlaiko savąjį „kūną“. Stikliniai puodeliai pasižymi geru šilumos sulaikymu, o puodeliai iš nerūdijančio plieno garsėja savo patvarumu ir ilgaamžiškumu.
Jei anksčiau užsiminėme apie ryškią kavos vartojimo kultūrą, tai būtina paminėti, kad ir arbata turi itin senas ir gilias ruošimo bei gėrimo tradicijas. Nors šiais laikais daugybė dalykų tiesiog pritaikomi prie vartojimo patogumo, tačiau kai kurie įpročiai siejami su išlikusiomis tradicijomis, kurios kartu atspindi ir praktiškumą. Pavyzdžiui, puodelio ąselės pasirinkimas dalinai priklauso nuo naudojamos arbatos rūšies. Arbatos puodeliai su ąsele paprastai pritaikyti juodai arbatai – kadangi šios rūšies arbatžolės plikomos aukštesnėje temperatūroje, tad patogesniam laikymui ąselė tampa ypač svarbi. O tradicinė žalioji kiniška arbata geriama iš keraminių arba akmeninių puodelių be ąselės.
Puodeliai su lėkštutėmis
Mėgstantiems estetišką gėrimų pateikimą siūlomi puodeliai su lėkštutėmis. Iš tiesų klasikiniai kavos gėrimų puodeliai visada komplektuojami su lėkštutėmis: espresso, juodos kavos, cappuccino, latte ir flat white dydžių. Lėkštutės suteikia galimybę estetiškai ir patogiai pateikti gėrimus. Be to, mėgstantys gėrimus gardinti cukrumi ant lėkštutės gali patogiai pasidėti porcijuotą cukrų ir šaukštelį.
Puodeliai su dangteliais
Jeigu savo gėrimą mėgstate pasiimti su savimi, puodelis su dangteliu yra puikus pasirinkimas. Šie puodeliai įprastai yra pritaikyti specialiai jiems skirtoms vietoms automobilyje. Juk kaip patogu ryte pasigaminti kavos ar arbatos į tokį puodelį ir pakeliui į darbą saugiai gurkšnoti mėgstamą gėrimą. Jeigu esate iš tų, kurie pasigamina kavą ir nuolat nespėja jos išgerti, kol ši dar neatvėso, jums puikiai tiks termo puodeliai. Šie išlaiko gėrimą karštą nuo keleto iki net keliolikos valandų.
Garsiausi geriausių kavos puodelių gamintojai
Fellow
Tai San Franciske įsikūrusi produkto dizaino įmonė, kurianti kavos ruošimo bei serviravimo įrankius. Kavos pasaulyje labai gerai žinomi tokie produktai kaip Stagg EKG elektrinis virdulys, Ode kavamalė ir Atmos vakuuminis indas. Fellow puodeliai turi dvigubas keramikines sieneles. Jų dėka puodeliui nereikia rankenėlės, nes išorinė sienelė neįkaista, o tuo tarpu gėrimas puodelio viduje išlieka karštas ilgesnį laiką. Fellow siūlo platų kelioninių termo puodelių pasirinkimą. Visi Fellow termo puodeliai turi plačią angą, siaurą briauną ir keraminę dangą optimaliam skoniui išsaugoti.
Kahla
Tai garsaus vokiečių porceliano gamintojo prekinis ženklas, sulaukęs gausybės tarptautinių apdovanojimų. Kahla kuria įvairius virtuvės indus iš aukščiausios kokybės porceliano. Įvairios indų kolekcijos pasižymi spalvingumu bei funkcionalumu. Ypač garsūs yra Kahla kelioniniai puodeliai. Jų technologija „Magic Grip“ užtikrina, kad puodelius būtų saugu laikyti rankoje, nes jų paviršių dengia grioveliai.
KeepCup
Kompanijos idėja gimė iš noro sumažinti perteklinį vienkartinių plastikinių puodelių vartojimą. KeepCup puodeliai – tai pirmieji pasaulyje baristų standartus atitinkantys daugkartinio naudojimo kavos puodeliai. Stilingi ir patogūs, gaminami iš plastiko, stiklo ir nerūdijančio plieno, tad atitinka kiekvieno poreikius.
Stelton
Stelton – tai danų dizaino įmonė, gaminanti ne tik virtuvės įrankius, bet ir įvairius namų apyvokos daiktus. Skandinaviško minimalizmo persmelkti kūriniai pasižymi ne tik savo estetine verte, bet ir moderniu funkcionalumu. Bendradarbiaudama su garsiausiais pasaulio dizaineriais ir architektais, kompanija sulaukė pasaulinio pripažinimo – jų kuriami gaminiai įvertinti garsiausiais dizaino apdovanojimais. Stelton puodeliai žavi savo estetika ir aukščiausia kokybe.
Loveramics
Kavos Draugo asortimente rasite visame pasaulyje garsios kavos puodelių kompanijos Loveramics gaminius. Kompanija gamina rankų darbo keramikos dirbinius, kavos puodelius bei stalo įrankius. Pirmoji prekinio ženklo parduotuvė atidaryta 2011 m. Hong Konge. Nuo to laiko Loveramics kompanija tapo auksiniu standartu kavos pasaulyje, sujungiančiu senąsias tradicijas su moderniais dizaino sprendimais. Loveramics puodeliai gaminami iš aukštos kokybės porceliano, kuris kaitinamas iki 1300°C ir pasiekia neįtikėtiną tvirtumą bei atsparumą dūžiams. Storos puodelių sienelės užtikrina temperatūros stabilumą, o nuožulnus paviršius leidžia supilti espresso ar pieną be nereikalingų burbuliukų susidarymo. Dėl šios priežasties Loveramics puodeliai yra oficialūs pasaulinio Latte Art čempionato puodeliai.
Galite pasirinkti, kokius slapukus mums leidžiate naudoti. Kai kurie iš jų yra būtini ir jų negalima išjungti.
Šie slapukai yra būtini tinkamam mūsų svetainės funkcionavimui ir jų negalima išjungti. Jie nerenka jokios vartotoją identifikuojančios informacijos.
Šie slapukai padeda mums optimizuoti svetainės veikimą ir identifikuoti skirtingus srauto šaltinius. Šiam tikslui naudojame „Google Analytics“ platformą. Surinkti duomenys neidentifikuoja vartotojo ir jais nėra dalijamasi su jokiomis trečiosiomis šalimis. Įjungę šiuos slapukus, galėsite naudotis svetainėje įdiegtu pokalbių langu ir gauti pagalbą iš mūsų konsultantų.
Turbūt ir jūs nemėgstate reklamų – ypač tokių, kurios jūsų visai nedomina. Šie slapukai padeda mums identifikuoti jūsų poreikius ir pateikti personalizuotus pasiūlymus. Reklamas matysite ir išjungę šiuos slapukus, bet tokiu atveju jos nebus priderintos prie jūsų poreikių bei norų.