d.
val.
min.
sek. liko.
Vienas iš svarbiausių kavos ruošimo įrankių, be kurio neįmanomas tikras kavos ruošimo ritualas – kavamalė. Sumalta kava dėl oksidacijos palaipsniui netenka savo aromatinių ir skoninių savybių. Todėl kavos gurmanai mala kavos pupeles prieš kiekvieną kavos ruošimą. Kavamalių asortimentas itin platus, todėl puikiai suprantame, kad iš pirmo žvilgsnio išsirinkti gali būti keblu. Kad palengvintume pasirinkimą, pristatome kavamalių tipus ir jų ypatumus.
Kavamalių tipai
Kavos Draugo asortimente rasite garsiausių pasaulio kavamalių gamintojų rankines ir elektrines kavamales, su plokščiomis ir kūginėmis girnomis, keraminėmis ir metalinėmis girnomis, skirtas įvairiems kavos ruošimo būdams (espresso, filtriniams įrankiams ar tiesiog plikymui), sukurtas namams ir kavinėms.
Kavamalės su peiliukais ir kavamalės su girnomis
Niekada kavamalės neturėję arba kavamalės pasirinkimui didelės svarbos neteikę pirkėjai dažnai dėl kompaktiškumo ir kainos pasirenka kavamales su peiliukais. Šios kavamalės buvo itin populiarios prieš kelis dešimtmečius. Jų veikimo principas labai paprastas: nuėmus permatomą dangtelį įberiame kavos pupelių, uždedame dangtelį ir jį spausdami malame. Kuo ilgiau malsime – tuo smulkiau bus malama kava. Didžiausias tokios kavamalės minusas – malimo netolygumas. Dalis kavos bus sumalta į miltus, o kita dalis liks gerokai rupesnė. To pasekoje vandeniu užpiltai ir pagamintai kavai trūks skonio balanso. Iš tiesų, šios kavamalės labiau tinka prieskoniams malti.
Kavamalės su girnomis mala pupeles tolygiau. Be to, galima rasti kompaktiškų ir tik keliomis dešimtimis eurų brangesnių nei peilinės girninių kavamalių. Šios kavamalės ne tik mala tolygiau, bet ir siūlo galimybę reguliuoti malimo rupumą. Tik su tokio tipo kavamale galėsite nustatyti fiksuotą smulkesnį ar stambesnį rupumą. Tai ne tik leis eksperimentuoti ruošiant kavą, bet ir pritaikyti malimo rupumą pasirinktam ruošimo būdui.
Kavos Draugo asortimente beveik absoliuti kavamalių dauguma yra girninės. Tačiau užsispyrusiems palikome ir kelias peilines kavamales.
Rankinės kavamalės ir elektrinės kavamalės
Kavamalės dar skirstomos į rankines ir elektrines. Kurią geriau pasirinkti? Rankinės kavamalės labiau tinka kavos mėgėjams, ruošiantiems kavą įvairiais filtriniais kavos ruošimo prietaisais arba tiems, kas tiesiog pliko kavą puodelyje. Taip yra dėl paprastos priežasties – nors ir esti profesionalių rankinių kavamalių, malančių kavą espresso kavai tinkamu rupumu, visgi kuo smulkiau reikia sumalti kavą, tuo daugiau jėgos reikės įdėti ir tuo ilgiau reikės malti. Taigi, tai tiesiog nėra itin patogu. Tačiau jeigu jūs plikote kavą puodelyje arba ruošiate kavą per V60, Aeropress ar Chemex, rankinis malūnėlis – puikus pasirinkimas. Tik būtinai įvertinkite malūnėlio talpą – ar jo talpa yra pakankama įprastam jūsų kavos ruošimo ritualui. Elektrinės kavamalės įprastai yra šiek tiek didesnių gabaritų. Tačiau jos siūlo jums komfortą ir taupo jūsų laiką – akimirksniu sumalsite reikiamą kavos kiekį norimu rupumu.
Kavamalės su metalinėmis ir keraminėmis girnomis
Kavamalių aprašymuose ir specifikacijose dažniausiai nurodoma, iš kokios medžiagos yra pagamintos kavamalėje esančios girnos. Jos būna metalinės arba keraminės. Nors vargu, ar įmanoma ragaujant atskirti, kokio tipo girnomis buvo sumalta kava, ir tikrai nėra vienareikšmiško atsakymo, kurios yra geresnės, tiesiog įvardinsime kelis aspektus.
Kavamalės su metalinėmis girnomis. Kavos pasaulio ekspertai teigia, kad malant metalinėmis girnomis, paruošta kava bus “švaresnė”, labiau išryškinamos atskiros skoninės natos. Tokia kava labiau patinka modernaus stiliaus espresso mėgėjams, ypač tinka filtriniams ruošimo būdams bei rūšinėms kavoms. Taip pat pažymima, kad metalinės girnos yra ne tokios trapios kaip keraminės, todėl nėra tokios jautrios svetimkūniams, kuriuos kartais galime sutikti kavoje.
Kavamalės su keraminėmis girnomis. Malant keraminėmis girnomis paruošta kava bus tirštesnio kūno (malant susidaro šiek tiek daugiau kavos dulkių). Tokią kavą labiau mėgsta tradicinio espresso gerbėjai. Keraminės girnos, nors yra trapesnės bei metalinės, bet yra kietesnės, todėl tarnauja dukart ilgiau. Dar vienas svarbus momentas – keraminės girnos pigesnės už tos pačios klasės metalines.
Kavos Draugo asortimente rasite kavamalių tiek su metalinėmis, tiek ir su keraminėmis girnomis.
Kavamalės su plokščiomis ir kūginėmis girnomis
Dar viena kavamalių girnų savybė, kurią dažnai įvardina kavamalių gamintojai – jų konstrukcija. Jos gali būti plokščios arba kūginės. Panašiai kaip ir su metalinėmis vs. keraminėmis, vienareiškmiško atsakymo, kurios yra geresnės, nėra. Bet yra keli aspektai, į kuriuos galite atkreipti dėmesį.
Kavamalės su plokščiosiomis girnomis. Plokščios girnos mala labai tolygiai, to pasekoje paruošta kava yra “švaresnė” (panašiai kaip su metalinėmis girnomis). Vėlgi – labiau patiks modernaus stiliaus espresso gerbėjams, mėgstantiems aiškiai išreikštas natas. Kadangi plokščiųjų girnų konstrukcija yra sudėtingesnė, tokios kavamalės dažnai kainuoja brangiau.
Kavamalės su kūginėmis girnomis. Kūginės girnos pasižymi taip vadinamu „bimodaliniu malimu“ – pupelės sumalomos į dviejų dydžių granules. Įtakai pagaminta kavai – jit turi daugiau tekstūros, tirštesnė, šiek tiek intensyvesnė. Tai itin patinka tradicinio espresso gerbėjams. Kūginės girnos dėl savo formos sulaiko šiek tiek mažiau kavos viduje ir mala truputį tyliau.
Kavos Draugo asortimente rasite kavamalių tiek su plokščiomis, tiek su kūginėmis girnomis.
Kavamalės filtriniams ruošimo būdams/plikymui ir espresso
Labai dažnai kavamalės yra skirstomos į tas, kurios skirtos filtriniams ruošimo būdams/plikymui ir tas, kurios skirtos espresso. Nors ir būna universalių kavamalių, tačiau tai nėra patogus pasirinkimas – dažniausiai kavamalę sureguliuojame tam tikru rupumu ir ruošiame kavą. Jeigu reikėtų kas kartą reguliuoti kavamalę tai filtriniam, tai espresso ruošimo būdui, sugaištume daug laiko ir kavos. Todėl jeigu mėgstate abu paruošimu būdus, rekomenduojame turėti dvi atskiras kavamales.
Kas dėl filtrinių kavamalių – rinkitės rankines arba elektrines. Atkreipkite dėmesį į talpas, kad jos būtų pakankamo dydžio jūsų įprastam kavos ritualui atlikti (juk nesinorėtų malti per du kartus).
Espresso ruošimo būdui skirtos kavamalės – jeigu ruošiate kavą su pusiau automatiniu espresso kavos aparatu, jūsų pasirinkta kavamalė turi būti verta jūsų kavos aparato. Kai kurie kavos ekspertai netgi sako, kad kavamalė yra svarbesnė nei pats kavos aparatas. Rinkitės elektrines kavamales, kurios mala tiesiai į kavos ruošimo rankeną (“pagal pareikalavimą”/on-demand) – taip jūsų espresso kava bus maksimaliai aromatinga ir skani.
Įvairios naudingos kavamalių funkcijos
Renkantis kavamalę, svarbus ne tik jos tipas, bet ir turimos funkcijos, kurios gali palengvinti naudojimąsi kavamale. Visų pirma, atkreipkite dėmesį į valdymą – ar jums bus patogu valdyti kavamalę: kaip reguliuojasi malimo rupumas, ar programuojamas ir kaip malimo laikas, galbūt netgi integruota galimybė iš karto pasverti maltą kavą (pastaroji funkcija jau sutinkama kai kurių garsiausių gamintojų kavamalėse). Jeigu kavamalę renkatės į kavinę, atkreipkite dėmesį į variklio galingumą, malimo greitį – kad pasirinkta kavamalė būtų pajėgi sumalti tiek, kiek reikia, per tiek, kiek reikia. Dažniausiai tokių kavamalių aprašymuose būna paminėtas tikslus kavos gramų skaičius per sekundę.
Kavamalės dizainas
Kavos Draugo asortimente rasite įvairių dizaino stilių kavamalių: tiek klasikinių, tiek modernių. Be to, atkreipkite dėmesį, kad dažnai tas pats modelis būna kelių skirtingų spalvų, tad galite pritaikyti kavamalės spalvą prie savo kavos aparato. Kaip antai, Eureka kavamalės modelis Mignon Siltent Range Specialita 15 bl, kurį galite rinktis iš 3 spalvų (pilkos, baltos ir raudonos).
Geriausios kavamalės iš garsiausių gamintojų
Kavos Draugo asortimentre rasite garsiausių pasaulio gamintojų kavamalių. Jūsų pasirinkimui:
Rankinių kavamalių gamintojai: Cafflano, Hario, Kalita, Timemore, Stelton.
Elektrinių kavamalių gamintojai: Fellow, Wilfa, De’Longhi, Melitta, Nivona, Saeco, Sage, Lelit, Eureka, Baratza, La Pavoni, Rancilio, Rocket Espresso.
Profesionalių kavamalių gamintojai: Elektra, Faema, Sanremo, Mahlkönig.
Kilus klausimams, kreipkitės į mūsų konsultantus – jie su malonumu padės išsirinkti jums tinkamą kavamalę.
Galite pasirinkti, kokius slapukus mums leidžiate naudoti. Kai kurie iš jų yra būtini ir jų negalima išjungti.
Šie slapukai yra būtini tinkamam mūsų svetainės funkcionavimui ir jų negalima išjungti. Jie nerenka jokios vartotoją identifikuojančios informacijos.
Šie slapukai padeda mums optimizuoti svetainės veikimą ir identifikuoti skirtingus srauto šaltinius. Šiam tikslui naudojame „Google Analytics“ platformą. Surinkti duomenys neidentifikuoja vartotojo ir jais nėra dalijamasi su jokiomis trečiosiomis šalimis. Įjungę šiuos slapukus, galėsite naudotis svetainėje įdiegtu pokalbių langu ir gauti pagalbą iš mūsų konsultantų.
Turbūt ir jūs nemėgstate reklamų – ypač tokių, kurios jūsų visai nedomina. Šie slapukai padeda mums identifikuoti jūsų poreikius ir pateikti personalizuotus pasiūlymus. Reklamas matysite ir išjungę šiuos slapukus, bet tokiu atveju jos nebus priderintos prie jūsų poreikių bei norų.