d.
val.
min.
sek.
Afrikos kava. Jeigu reikėtų įvardinti rūšinės kavos meką – tai vienareikšmiškai būtų Afrikos žemynas. Etiopijoje, Ugandoje, Markaloje augintos Black Crow White Pigeon pupelės alsuoja egzotika. Jos uogiškos, vaisiškos, gėliškos, arbatiškos, vyniškos bei itin sultingos.
Azijos kava. Mianmaro, Vietnamo rinka nuolat auga ir vis daugiau šio regiono augintojų sutelkia dėmesį į aukščiausios kokybės kavą. Azijos regionuose užaugusiose pupelėse dominuoja kartesnės, „sunkesnės“ natos, primenančios pikantiškus prieskonius, šokoladą, tabaką, raudoną vyną ar medieną.
Pietų Amerikos kava. Jeigu dar nesate ragavę šios linijos asortimento ir tai jūsų pirmoji rūšinė kava – siūlytume ją rinktis iš Brazilijos, Kolumbijos regionų. Subalansuoto skonio, natūralaus saldumo turinčiuose gėrimuose sutinkamos šokoladinės, riešutinės ir vaisinės natos. Pietų Amerikos kava yra mažiau rūgšti nei Afrikos ir švelnesnė nei auginta Azijoje.
Centrinės Amerikos kava. Gvatemalos, Hondūro, Kosta Rikos, Nikaragvos rūšinių kavų skonių profilis labai platus: nuo tropinių vaisių iki įvairiausių riešutų. Visas Centrinės Amerikos regionų kavas vienija bendras braižas – ryškus skonis ir išskirtinis charakteris.
Skrudinimas
Kavos pasaulyje egzistuoja daugybė skirtingų paruošimo būdų, kurie leidžia atskleisti įvairias savybes. Du iš populiariausių – espresso ir filtrinė kava. Nors abiems metodams gali būti naudojamos tos pačios Black Crow White Pigeon kavos pupelės, jų skrudinimo lygiai, paruošimo technologijos ir galutiniai skonio profiliai labai skiriasi.
Jau iš savęs intensyviam espresso kavos tipui, rūšinė kava gali suteikti dar gilesnį, sodresnį skonį, su ryškiais aromatais ir niuansais, kuriuos būtų sunku pasiekti naudojant žemesnės kokybės kavą. Mėgstantiems ryškumą, vertinantiems gėrimą be jokių papildomų priedų, vertėtų rinktis vidutinį arba tamsesnį skrudinimą.
Kadangi filtrinėje kavoje puikiai atsiskleidžiamos skonio natos, jinai pasižymi sviestiniu, šilkiniu „kūnu“ ir švarumo pojūčiu (angl. „clean cup“). Norintiems išgauti geriausias jos savybes, rekomenduojame rinktis šviesų skrudinimą.
Rekomenduojamas ruošimo būdas
Kitas pasirinkimo kriterijus turėtų būti jūsų pasirinktas ruošimo būdas. Jis gali atskleisti skirtingas savybes ir suteikti itin įvairią ragavimo patirtį.
Šviesiai skrudintos kavos skirtos plikyti puodelyje ar ruošti filtriniais ruošimo metodais: filtriniu aparatu, rankiniais prietaisais – French Press, Chemex, AeroPress, Cold Brew kavinukais. Skirtingi gėrimo ruošimo įrankiai, tačiau rezultatas tas pats – greitai ir paprastai paruošta skaidri, gilaus skonio bei ryškių aromatų kava.
Vidutiniškai ir tamsiau skrudintos pupelės skirtos automatiniam ir pusiau automatiniams aparatams, Moka kavinukui. Rūšinė kava pastariesiems ruošimo būdams išsiskiria rūgštingumu, tačiau to išsigąsti nereikėtų. Tik aukščiausios kokybės kavai būdingas rūgštingumas, apibūdinamas kaip saldžiarūgštis, išryškinantis vyno ar tropinių vaisių skonines savybes.
Apdorojimo būdas
Dar viena savybė, lemianti pasirinkimą, yra apdorojimo būdas. Tai galutinį produkto skonį ir kūną lemiantis esminis faktorius. Sausuoju (arba natūraliuoju) būdu apdorotos kavos turi tirštesni kūną, daugiau saldumo. Drėgnuoju būdu apdorotos kavos pasižymi itin tyro skonio profiliu. Įprastai jos turi lengvesnį ir švelnesnį kūną, pasižymi išreikštu vaisiškumu. Honey būdu apdorota kava turi vidutinį kūną ir dažnai saldžių vaisių arba arbatinius poskonius. Anaerobiniu būdu apdorota kava yra labai vaisiška ir turi egzotinių natų.
Juoda ar balta
Kaip matote, šios linijos skonių paletė yra itin plati: nuo tamsių, gilių, žemiškų natų iki lengvų, subtilių aromatų. Prieš įsigydami šią kavą, atkreipkite dėmesį į pakuotę. Čia pamatysite suskirstymą pagal skonio profilį: daugiau vaisiškų, gėliškų ar uogiškų natų turinčias kavas pateikėme baltoje pakuotėje, o žemiškesnes ir šokoladiškesnes – juodoje. Ant pakuotės matyti ir numeriai (1, 2, 3… 24) kurie atlieka dvejopą funkciją. Viena vertus, jie primena atskirus skyrius turinčią knygą. Kita vertus, šie skaičiai padeda įsiminti savo mėgstamą kavą, kurios pavadinimas būtų aiškus trumpus, o nekomplikuotas – sudarytas iš sudėtingų regionų ir ūkių pavadinimų.
Aukščiausi kokybės standartai. Nuo augintojų iki skrudintojų – kiekviename gamybos etape dirba savo srities ekspertai, užtikrinantys aukščiausią kokybę. Augintojai kruopščiai rūpinasi derliumi, pupelių apdorojimo ir rūšiavimu. Skrudintojai savo įgūdžiais pabrėžia kiekvienos kavos rūšies unikalumą, suteikdami jai išskirtinį skonį.
Skrudinta ilgametes tradicijas puoselėjančiose skrudyklose. Pupelės skrudinamos geriausiose Europos skrudyklose – Italijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Lietuvoje, kur kiekviena šalis prisideda savo unikaliais metodais ir skonio profiliais.
Šviežumas. Caprisette pupelės skrudinamos mažomis partijomis, kad išlaikytų šviežumą. Šis metodas leidžia kiekvienam skrudinimo ciklui būti kontroliuojamam. Taip garantuojame, kad kiekvienas puodelis kavos būtų ne tik šviežias, bet ir pilnas natūralaus, subtilaus skonio, kurį galima įvertinti tik per kruopščiai atliktą skrudinimo procesą.
Tinka visiems kavos receptams ir ruošimo metodams. Caprisette skanu gerti tiek juodą, tiek ir skaninti mėgstamu pienu ar kitais priedais. Atrinkome rūšis ir pritaikėme skrudinimo technologiją taip, kad ruošiant kavą automatiniu aparatu atsiskleistų geriausias skonis, bet tiktų ir kitiems ruošimo būdams – filtriniams aparatams, plikymui puodelyje, ruošimui prancūziškame ar moka kavinuke.
Caprisette Fragrante
Vidutiniškai tamsiai skrudintų Braziliškų pupelių mišinys (80 % arabicos ir 20 % robustos) patiks tradicinės kavos mėgėjams. Aromate – riešutų sviesto bei šokoladinių saldainių saldumas. Skonyje atsiskleidžia pieniško šokolado natos. Gomuryje lieka subtilus graikinių riešutų skonis.
Caprisette Belgique
Brazilijos ir Hondūro mišinys (80 % arabikos ir 20 % robustos) patiks tradicinio skonio mėgėjams. Tai vidutiniškai šviesiai skrudinta, intensyvaus aromato, tvirto „kūno“ kava. Palieka ilgai išliekantį juodojo šokolado ir saldžios karamelės poskonį.
Caprisette Crema
Brazilijos ir Ugandos mišinyje dera arabikos (80 %) ir robustos (20 %) vidutiniškai skrudintos pupelės. Kiekviename gurkšnyje slypi karamelė, juodojo šokolado kartumas ir riešutų prieskonis. Idealiai tinka cappuccino ar latte. Visgi pienas nėra būtinas, saldžios natos atsiskleidžia ir juodos kavos puodelyje.
Caprisette Royale
Brazilijos, Meksikos, Ugandos ir Indijos mišinyje dera arabikos (80 %) ir robustos (20 %) vidutiniškai skrudintos pupelės. Ypatingus skonio potyrius sukuria karališkas šokolado saldumas, salstelėjęs džiovintų vaisių minkštumas ir uogiškas lengvumas.
Caprisette Italiano
Tiesiai iš Italijoje įsikūrusių skrudinimo namų atvykusi kava skirta itališkos kavos gerbėjams. Brazilijos, Meksikos, Indijos ir Etiopijos mišinyje dera skirtingos vidutinio skrudinimo 100 % arabikos pupelės. Gomurį glosto saldžios karamelės, gurmaniško likerio ir kokybiškos kakavos skoniai.
Caprisette Dolce Vita
Atrinkome saldžiomis natomis pasižyminčias pupeles iš Brazilijos bei paskrudinome vidutiniu būdu, kad natūralus saldumas dar labiau išryškėtų. Gurkšnojant šią brazilišką 100 % arabikos kavą skleidžiasi maloniai saldžios natos: kvepia pieniniu šokoladu, pagardintu karamele ir dangiško skonio migdolais.
Caprisette Professional
Brazilijos ir Hondūro 100 % arabikos mišinys patiks švelnios kavos mėgėjams. Vidutiniškai šviesiu lygiu skrudintos pupelės kvepia uogomis ir karamele, juntamos subtilios juodojo šokolado natos.
Caprisette Intenso
Vidutiniškai skrudintame Brazilijos ir Vietnamo mišinyje dera arabikos (45 %) ir robustos (net 55 %!) pupelės, tad pakankamas kofeino kiekis garantuotas. Ne tik budrumą, bet ir gardumą užtikrina subtilus tamsaus šokolado kartumas, intriguojantis skrudintų riešutų prieskonis bei pikantiškas pipirų aštrumas.
Caprisette Lullaby Decaf
Tai kava be kofeino, iš kurios jis pašalintas natūraliu būdu. Vidutiniškai tamsiai skrudintame mišinyje dera aukščiausios kokybės arabikos ir robustos pupelės iš Brazilijos, Gvatemalos ir Indijos. Švelnaus skonio gėrime skleidžiasi anakardžių riešutų natos, juntamos kakavos ir medienos natos.
Parallel 12 – Afrikinių kavų tradicinis profilis
Tai arabikos pupelių mišinys, užaugintas Etiopijos ir Tanzanijos regionuose. Šiuose plačią gamtinę įvairovę turinčiuose regionuose užaugintos pupelės pasižymi lengvumu, kurį papildo tropiniai uogų, arbatos, vaisių ir gėlių bei subtiliai juntamo vyno aromatai.
Parallel 17 – Azijinių kavų tradicinis profilis
Arabikos pupelių mišinys, kuriame puikiai dera rūšinės kavos pupelės iš Indijos ir Papua Naujosios Gvinėjos. Pikantiško aromato kava, kurios skonyje atsiskleidžia salstelėjusios kakavos natos, gvazdikėlių ir džiovintų vaisių skoniai.
Parallel 36 – Amerikinių kavų tradicinis profilis
Mišinys iš arabikos pupelių, kuriame harmoningai dera rūšinės kavos pupelės iš Salvadoro ir Brazilijos. Sodraus aromato gėrimas, kurios konyje atsiskleidžia šokolado, žemės riešutų, medienos ir gėlių natos.
Kavos kelias iki puodelio prasideda nuo esminės sudedamosios dalies – pupelių. Už gardaus gėrimo gurkšnio slepiasi įvairiaspalvis pupelių pasaulis, kuriame svarbiausia atrasti savo mėgstamiausią skonį, aromatą ir ruošimo būdą. Pupelių savybių pažinimas ir atradimas gali būti tiesiausias takas vedantis per kavos džiungles. Todėl čia apžvelgiame aktualiausią informaciją kaip skirstomos kavos pupelės ir tikimės, kad tai padės geriau susiorientuoti leidžiantis į atradimų kelionę.
Aromatingiausia kava visada ruošiama iš šviežiai maltų pupelių kiekvienam puodeliui atskirai. Gėrimo skonis, kvapas ir bendra patirtis tiesiogiai priklauso nuo kavos paruošimo metodo bei jam skirto pupelių skrudinimo lygio. Espresso būdui, intensyviai kavai paruošti tinkamos tamsiai skrudintos pupelės, o filtriniam, švelnesniam gėrimui – vidutinio arba šviesesnio skrudinimo pupelės. Tarp tamsaus ir šviesaus skrudinimo yra esminis skirtumas – gilus ir mažiau rūgštus arba maloniai saldus bei lengvai vaisiškas skonis.
Pradėdami kavos ruošimą nuo pupelių, jūs turite didžiulę eksperimentavimo laisvę ir tiesioginę įtaką skonių varijavimui. Ypač tada, kai ieškote sau mėgstamiausios versijos – jūs galite valdyti pupelių susimalimo lygį, o rinkdamiesi skirtingus paruošimo būdus atskleidžiate vis naujas aromato ir „kūno“ savybes. Taip pat kavos pupelės yra mažai veikiamos deguonies, drėgmės ir šviesos. Tai reiškia, kad ši kavos forma ilgai išlaiko savo vertingasias savybes, todėl mėgautis šviežia kava galite net ir praėjus ilgesniam laikui nuo pirkimo.
Ieškantiems aukštos kokybės kavos pupelių, rekomenduojame susipažinti su Kavos Draugo asortimentu. Jame galite rinktis kavos pupeles tiek pagal tipą, tiek pagal jūsų pamėgtą paruošimo būdą. Siūlome gerai žinomų ir pripažintų bei nišinių prekinių ženklų pupelių, taip pat platų Kavos Draugo specialių kavos pupelių linijų asortimentą. Tai ir populiarioj Caprisette linija, ir išskirtinės kokybės ženklu pažymėtos rūšinės pupelės Black Crow White Pigeon, skirtos tiek espresso, tiek filtrinės kavos ruošimo metodams, taip pat ir aromatinga kava be kofeino bei įvairūs pupelių rinkiniai degustavimui ar dovanoms.
Vertinate sodrią, intensyvią kavą, mėgstate eksperimentuoti? Iš smulkiai sumaltų pupelių gaminamas espresso gėrimas leidžia atrasti įvairius skonius ir aromatus. Nors espresso ruošimui teoriškai galima naudoti įvairias pupeles, jų rūšis ir skrudinimo lygis vaidina svarbų vaidmenį. Arabikos pupelės pasižymi subtilumumu, vaisiškumu ir saldumu, o Robusta – stipresniu, kartesniu skoniu.
Kitas svarbus aspektas yra skrudinimo lygis. Espresso kavos pupelės įprastai yra tamsiai skrudintos, nes šis skrudinimas suteikia gėrimui intensyvumo, gilumo ir sodrumo. Tamsaus skrudinimo kavos pupelės atskleidžia šokolado, riešutų ir karamelės natas. Tuo tarpu, šviesiai skrudintos pasižymi švelnumu ir subtilumu, ryškiau atsiskleidžia rūgštumo natos, primenančios citrusinius vaisius ar obuolius. Taip pat gali būti juntamos gėlių, vaisių ir uogų natos, suteikiančios gėrimui gaivumo ir kompleksiškumo.
Galvodami apie tuos, kurie vis ieško skanesnio espresso puodelio, savo asortimente turime plačiai žinomų ir išskirtinių gamintojų produkcijos, taip pat skirtingų skrudinimo lygių ir malimų kavos pupelių. O Kavos Draugo specialių linijų unikalūs kavos mišiniai sukurti mėgstamiausios kasdienės kavos puodeliui, o Single Origin kavos pupelės skirtos gurmaniškoms patirtims, nes pabrėžia jų kilmės savybes ir leidžia labiausiai pajusti natūralų kavos charakterį.
Šio tipo kavos pupelės skirtos besimėgaujantiems švelnesniais ir subtilesniais skoniais ir aromatais. Dabar vis dažniau galima rasti filtrinių kavos aparatų su integruotais malūnėliais. Šie aparatai suteikia galimybę ruošti kavą ne tik iš maltos kavos, bet ir iš pupelių, leidžiant mėgautis dar šviežesniu ir aromatingesniu gėrimu. Taip pat yra ir kiti itin populiarūs, rankiniai filtrinės kavos ruošimo metodai, kai kiekvienas gali visiškai kontroliuoti visą kavos paruošimo procesą. Filtrinė kava ypatinga tuo, kad ji leidžia išgauti švelnesnį ir subtilesnį kavos skonį. Skirtingai nuo espresso, ši kava ruošiama ilgiau, vanduo lėčiau prateka per kavos sluoksnį, todėl atsiskleidžia daugiau natūralių savybių.
Toks kavos ruošimo būdas yra itin populiarus tarp kavos entuziastų, kurie vertina subtilumą ir nori išbandyti įvairias kavos rūšis ir jų turimas savybes. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokias pupeles naudojate. Rekomenduojama rinktis vidutinio arba šviesesnio skrudinimo, nes toks lygis padeda išlaikyti originalų kavos pupelės skonį, kuris pasižymi maloniu saldumu ir lengvu vaisiškumu. Dauguma kavos pupelių pakuočių arba aprašymų nurodo, ar pupelės tinka filtriniam paruošimo būdui. Jei tokios informacijos nėra, būtina atkreipti dėmesį į jau minėtą skrudinimo lygį.
Žinodami svarbiausius kavos pupelių pasirinkimo kriterijus, kviečiame drąsiai nerti į mūsų asortimentą. Čia rasite platų aukštos ir aukščiausios kokybės kavos pupelių filtriniam gėrimui ruošti įvairovę. Tuo tarpu Kavos Draugo linijų asortimente rasite idealiai filtrinei kavai subalansuotų variacijų. Jos skirtos tiems, kurie ieško harmoningai suderinto kavos skonio. Tad atkreipkite dėmesį į pupelių tipo žymėjimą ant pakuotės ir drąsiai eksperimentuokite ieškodami savo favorito.
Ruošiant kavą iš būtent rūšinių pupelių, maksimaliai išnaudosite rūšinės kavos galimybes ir mėgausitės pilnaverčiu, sodriu bei aromatingu gėrimo puodeliu. Rūšinė kava – tai 80 ir daugiau iš 100 galimų taškų surinkusi kava, kurią įvertino sertifikuoti kavos ragautojai iš Specialty Coffee Association (SCA). Plačiame Kavos Draugo pupelių asortimente rasite tiek pasaulyje plačiai pripažintų gamintojų kavą, tiek mūsų sukurtas, profesionalių kavos vertintojų aukštais balais įvertintas linijas, kaip Black Crow White Pigeon. Šios rūšinės kavos pupelės, jų aromatas, poskonis, balansas, rūgštumas, kūnas, tyrumas, saldumas įvertintas aukšta klase.
Geriausiai įvertintų kavų skonį sužinosite tinkamai pasirinkdami savo receptoriams pritaikytą skrudinimo lygį. Pasirinkus šviesaus skrudinimo rūšines kavos pupeles labiausiai išlaikysite natūralias savybes, o kavos puodelyje pajusite daugiau maloniai švelnios rūgštelės bei vaisiškumo. Vidutinio skrudinimo kavos pupelės suteikia saldesnę patirtį. Tamsaus skrudinimo kavos pupelės – stiprios, ganėtinai karčios kavos gerbėjų pasirinkimas.
Dažnai ant rūšinės kavos pakuočių galima pamatyti užrašą single origin arba mišinys (blend). Ką tai reiškia? Priešingai nei mišinys, kurį sudaro skirtingos kilmės pupelės iš įvairių pasaulio kampelių, single origin – tai kava, kurios kilmė yra viena konkreti vietovė, dažnai vienas ūkis. Visgi pasitaiko ir išimčių – galima aptikti ir rūšinės kavos mišinių, kurių turime ir savo asortimente. Tai Kavos Draugo linija – Parallel, kuri sujungia geriausias mišinių bei rūšinės kavos savybes.
Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis tradicine kava, tačiau kartu nori išvengti kofeino ir jo poveikio. Kavos pupelės be kofeino nuo įprastų pupelių skiriasi ne tik kofeino kiekiu, bet ir skrudinimo lygiu bei skoninėmis savybėmis. Pupelės be kofeino, kaip ir tradicinės, gali būti šviesaus, vidutinio ir tamsaus skrudinimo. Bendradarbiaujame ne tik su plačiai pasaulyje įvertintais prekiniais ženklais, tokiais kaip Charles Liégeois, bet ir sukūrėme linijas be kofeino patys. Mūsų klientų pamėgtos Kavos Draugo kavos – tai rūšinės pupelės be kofeino „Colombia Decaf Excelso“ arba švelnesnių skonių mėgėjams pritaikytos „Lullaby Decaf“. Iš visų šių kavos pupelių kofeinas pašalintas tik saugiais, natūraliais būdais – naudojant CO2 arba Swiss Water Process metodą. Tokiu būdu pašalintas kofeinas leidžia išsaugoti vertingiausias pupelių savybes, o to rezultatas – gardus kavos puodelis be kofeino.
Norint paįvairinti kasdienybę vis kitais kavos skoniais nebūtina laukti ypatingos progos ar tol, kol turimos pupelės pasibaigs. Kavos rinkiniai – puikus pasirinkimas tiek išekantiems naujovių, tiek ištikimiems tam pačiam skoniui. Rinkiniuose rasite pupeles, sudarytas iš kelių (2, 3, 4 ar 6) tos pačios rūšies arba skirtingų rūšių kavos pakuočių. Neapsiriksite pirkdami rinkinius ne tik sau, bet ir dovanoms. Tai jau iš karto paruoštas ir apgalvotas rinkinys.
Skirtingas kavos paruošimo būdas skirtingai atskleidžia tų pačių pupelių skonines savybes. Tai gali būti labai įdomi degustacinė patirtis, nes atskiras metodas išryškina arba numalšina skirtingas kavos savybes. Visgi kartu tai yra ir priežastis, kodėl renkantis kavos pupeles reikėtų jas suderinti ir su ruošimo prietaisu ir metodu, kuriuos naudojate namuose. Nuo šių dviejų sudedamųjų suderinamumo priklausys ar jums pavyko atskleisti geriausias savybes kavos puodelyje.
Kavos pupelės automatiniam aparatui. Šie aparatai patys atlieka pupelių malimą tiesiog mygtuko paspaudimu. Kavos pupelės automatiniam aparatui atpažįstamos iš ant pakuotės randamo žodžio „espresso“. Nesate espresso gerbėjas? Šis žodis nereiškia, kad kava tinkama tik espresso gėrimui gaminti – jis reiškia, kad pupelės skrudintos espresso metodu ruošiantiems. Kartais galite nerasti jokios nuorodos į espresso, tuomet vadovaukitės nurodytu skrudinimo lygiu. Jei pupelės skrudintos vidutiniškai arba tamsiau, reiškia jos tinkamos automatiniam kavos aparatui. Kuo šviesiau skrudinta kava, tuo lėčiau ji atiduoda viduje slypinčius skonius vandeniui, o kuo tamsiau – tuo greičiau.
Kavos pupelės pusiau automatiniam aparatui. Pritaikytas pupeles šiam ruošimo būdui pasirinksite radę užrašą „espresso“. Tinkamiausios kavos pupelės pusiau automatiniam aparatui yra vidutinio arba tamsesnio skrudinimo, nes jos suteikia sodrumą ir lengviau išgaunamą aromatą. Ruošdami kavą pusiau automatiniu aparatu atsižvelkite į tolygų kavos rupumą. Jeigu pupelės bus sumaltos per smulkiai – vanduo neprabėgs, jeigu sumalsite per stambiai – gėrimas bus vandeningas. Turint pusiau automatinį aparatą, pravers įsigyti ir kavamalę, kuria lengvai galėsite patys kontroliuoti kavos rupumą.
Kavos pupelės filtriniam aparatui. Šiandien vis daugiau gamintojų siūlo filtrinių kavos aparatų su įmontuotais malūnėliais, kurie kavos gėrimą paruoš tiesiai iš kavos pupelių. Šiam ruošimo būdui naudokite vidutinio arba šviesesnio skrudinimo pupeles. Būten tokios kavos pupelės filtriniam aparatui padeda išlaikyti originalų, “prigimtinį” skonį – malonų saldumą, lengvą vaisiškumą ir kita. Filtrinės aparatui skirtos kavos pupelės ant pakuotės arba aprašyme dažniausiai turi nurodymą, kad jos tinka būtent šiems prietaisams arba tokiam ruošimo metodui. Visgi, jei tokio užrašo nėra, atkreipkite dėmesį į jau minėtą skrudinimo lygį – jis puikus orientyras, padedantis susigaudyti ir pasirinkti tinkamai.
Kavos pupelės Moka kavinukui. Intensyvumas ir sodrumas, primenantis espresso kavą – tai Moka kavinuko nuopelnas. Kavos pupelės Moka kavinukui gali būti labai įvairios – čia daug lemia ir jūsų paties norimo skonio pasirinkimas. Norintiems stipresnės kavos rekomenduojame rinktis tamsiau paskrudintas pupeles, kurios gėrimui suteiks kartumo, aitrumo ir intensyvumo. Tamsesnio skrudinimo pupeles malkite šiek tiek rupiau ir naudokite truputį mažesnį vandens kiekį. Tuo tarpu vidutinio ar šviesesnio skrudinimo kavos pupelės bus švelnesnės ir atskleis daugiau įvairių skonio natų. Tokio skrudinimo pupeles patariame malti smulkiau, o apatinę kavinuko dalį, iki pat apsauginio vožtuvo, reikėtų maksimaliai pripildyti vandeniu, kad iš kavos spėtumėte išgauti ryškiausias savybes.
Kavos pupelės French Press kavinukui. Šiam paruošimo būdui pupelių pasirinkimo taisykles diktuoja tik skonio poreikiai. Kavos pupelės prancūziškam kavinukui gali būti nuo šviesiausio iki tamsiausio skrudinimo. Kuo tamsesnio skrudinimo pupeles pasirinksite, tuo daugiau kartumo, dūmo poskonio, aitrumo ir tirštumo kavos puodelyje turėsite. Tuo tarpu, vidutinio ir šviesesnio skrudinimo pupelės leis pajusti švelnesnes bei saldesnes kavos natas. Taip pat iš šių kavos pupelių paruoštoje kavoje atsiskleidžia gamtos skonių savybės, todėl galima pajusti daugiau vaisiškumo. Atkreipkite dėmesį ne tik į skrudinimą, bet ir į malimo rupumą. Rekomenduojamas malimo rupumas – nuo vidutinio iki stambesnio.
Kavos pupelės Chemex kavinukui. Tai didesnio dėmesingumo reikalaujantis paruošimo metodas, išryškinantis aromatus. Kavos pupelės Chemex kavinukui turėtų būti skrudintos vidutiniu ar šviesesniu lygiu. Šviesiai skrudintos – suteiks vaisiškumo, gaivos ir lengvumo. Labiau subalansuotam kavos puodeliui, turinčiam šiek tiek malonaus saldžiarūgštingumo, tiks vidutinio skrudinimo pupelės. Eksperimentuoti su tamsesnio skrudinimo kavos pupelėmis įprastai nerekomenduojama, nebent esate specifiškai aitresnių ir aštresnių skonių mėgėjas puikiai valdantis filtrinės kavos paruošimą.
Pupelės filtriniams kavinukams ir kavos filtrams puodeliui. Kokybė ir šviežumas – ne mažiau svarbūs kriterijai renkantis kavos pupeles filtriniams kavinukams ir kavos filtrams. Tinkamos kavos pupelės filtriniams kavinukams ir kavos ruošimo filtrams pirmiausia priklauso nuo skrudinimo lygio. Švelniai, sodriai, lengvesnio „kūno“ filtrinei kavai tinkamiausios yra vidutinio ir šviesesnio skrudinimo kavos pupelės. Vidutinio skrudinimo pupelės kavai suteiks saldumo ir subalansuoto rūgštingumo, o šviesaus skrudinimo išryškins vaisiškumą ir gaivumą.
Kavos pupelės Aeropress kavinukui. Kaip ir kitiems kavos paruošimo būdams, taip ir Aeropress kavinukui, renkantis pupeles, svarbiausia atkreipti dėmesį į jų skrudinimo lygį. Kavos pupelės AeroPress kavinukui turėtų būti šviesesnio skurdinimo, taip jos leis paruošti daugiau lengvumo, vaisiškumo, rūgšumo, bet minimalaus kartumo turinčią kavą. Tokiu lygiu skrudintos pupelės išlaiko originalius skonius, sušvelnina rūgštingumą ir suteikia saldumo. Tamsus skrudinimas leis pajusti stiprumą.
Kavos pupelės Cold brew kavinukui. Tai šaltai brandinta kava, kuri išsiskiria tiek savo skoniu, tiek unikaliu paruošimo būdu. Vis tik ieškantiems, kokia kava šalto plikymo (Cold Brew) kavinukui yra tinkamiausia, vertėtų atkreipti dėmesį, kad čia griežtos taisyklės negalioja, nes viskas priklauso nuo individualių pageidavimų. Iš šviesiai skrudintų pupelių išgaunamas šiek tiek rūgštesnis ir vaisiškesnis šaltos kavos puodelis, o vidutinis skrudinimas leidžia pajusti ypatingai malonų saldumą. Tamsaus skrudinimo pupelės suteiks drąsius ir intensyvius skonius, tad tai turėtų patikti itin stiprios kavos mėgėjams, kurie kavoje ieško aštrumo.
Ar kada nors susimąstėte, kokios yra kavos pupelių rūšys? Paprastai išskiriamos dvi pagrindinės – Arabika ir Robusta. Kiekviena iš jų pasižymi unikaliu profiliu. Jei mėgstate kavą su vaisių ir gėlių aromatais, subtilia rūgštele, arabika yra būtent tai, ko jums reikia. Arabikos kavos pupelės dažniausiai yra švelnesnė ir turi mažiau kofeino, todėl puikiai tinka mėgautis ir vakaro metu. Jei trokštate stipresnės, kartesnės kavos su riešutų ir žemės aromatais, jums tinkamesnis pasirinkimas – robusta kavos pupelės. Robusta dažnai naudojama espresso mišiniuose, suteikiant stipresnį skonį ir daugiau kofeino. Negalite apsispręsti? Kodėl gi nepabandžius abiejų rūšių kavos arba Arabikos ir Robustos mišinio? Daugelis kavos gamintojų sujungia geriausias arabikos ir robustos savybes, kad sukurtų subalansuotą skonį su pakankamu kofeino kiekiu.
Ieškantiems kavos pupelių, Kavos Draugas siūlo įsigyti jų internetu neišėjus iš namų. Mūsų asortimente rasite platų garsiausių prekinių ženklų ir Kavos Draugo specialių kavos linijų asortimentą, pritaikytą įvairiems kavos ruošimo metodams. Jūsų patogumui sukurtas produktų filtravimas pagal skirtingus kavos pasirinkimo kriterijus: gamintoją, rūšį, kavos ypatybę, pupelių tipą, skrudinimo lygį, kiekį, skonio gidą, kavos regioną, SCA reitingą. Nesvarbu, ar mėgstate sodrų espresso, ar švelnią filtrinę kavą – pasiūla atitiks visų poreikius.
Vis dar abejojate, kokio skonio, malimo ar skrudinimo pupeles pasirinkti? Norite sužinoti, kuri kava – jos tipas ar rūšis jums tinkamiausia? Kavos Draugo konsultantai padės išsirinkti! Skambinkite, rašykite ar apsilankykite svečiuose – fizinėse parduotuvėse, čia visuomet pavaišinsime puodeliu kavos!
Plačiau apie kavos pupeles taip pat galite paskaityti Kavos Draugo tinklaraščio įraše „Geriausios kavos pupelės: Šerloko Holmso tyrimo verta paslaptis“.
Galite pasirinkti, kokius slapukus mums leidžiate naudoti. Kai kurie iš jų yra būtini ir jų negalima išjungti.
Šie slapukai yra būtini tinkamam mūsų svetainės funkcionavimui ir jų negalima išjungti. Jie nerenka jokios vartotoją identifikuojančios informacijos.
Šie slapukai padeda mums optimizuoti svetainės veikimą ir identifikuoti skirtingus srauto šaltinius. Šiam tikslui naudojame „Google Analytics“ platformą. Surinkti duomenys neidentifikuoja vartotojo ir jais nėra dalijamasi su jokiomis trečiosiomis šalimis. Įjungę šiuos slapukus, galėsite naudotis svetainėje įdiegtu pokalbių langu ir gauti pagalbą iš mūsų konsultantų.
Turbūt ir jūs nemėgstate reklamų – ypač tokių, kurios jūsų visai nedomina. Šie slapukai padeda mums identifikuoti jūsų poreikius ir pateikti personalizuotus pasiūlymus. Reklamas matysite ir išjungę šiuos slapukus, bet tokiu atveju jos nebus priderintos prie jūsų poreikių bei norų.