d.
val.
min.
sek.
Afrikos kava. Jeigu reikėtų įvardinti rūšinės kavos meką – tai vienareikšmiškai būtų Afrikos žemynas. Etiopijoje, Ugandoje, Markaloje augintos Black Crow White Pigeon pupelės alsuoja egzotika. Jos uogiškos, vaisiškos, gėliškos, arbatiškos, vyniškos bei itin sultingos.
Azijos kava. Mianmaro, Vietnamo rinka nuolat auga ir vis daugiau šio regiono augintojų sutelkia dėmesį į aukščiausios kokybės kavą. Azijos regionuose užaugusiose pupelėse dominuoja kartesnės, „sunkesnės“ natos, primenančios pikantiškus prieskonius, šokoladą, tabaką, raudoną vyną ar medieną.
Pietų Amerikos kava. Jeigu dar nesate ragavę šios linijos asortimento ir tai jūsų pirmoji rūšinė kava – siūlytume ją rinktis iš Brazilijos, Kolumbijos regionų. Subalansuoto skonio, natūralaus saldumo turinčiuose gėrimuose sutinkamos šokoladinės, riešutinės ir vaisinės natos. Pietų Amerikos kava yra mažiau rūgšti nei Afrikos ir švelnesnė nei auginta Azijoje.
Centrinės Amerikos kava. Gvatemalos, Hondūro, Kosta Rikos, Nikaragvos rūšinių kavų skonių profilis labai platus: nuo tropinių vaisių iki įvairiausių riešutų. Visas Centrinės Amerikos regionų kavas vienija bendras braižas – ryškus skonis ir išskirtinis charakteris.
Skrudinimas
Kavos pasaulyje egzistuoja daugybė skirtingų paruošimo būdų, kurie leidžia atskleisti įvairias savybes. Du iš populiariausių – espresso ir filtrinė kava. Nors abiems metodams gali būti naudojamos tos pačios Black Crow White Pigeon kavos pupelės, jų skrudinimo lygiai, paruošimo technologijos ir galutiniai skonio profiliai labai skiriasi.
Jau iš savęs intensyviam espresso kavos tipui, rūšinė kava gali suteikti dar gilesnį, sodresnį skonį, su ryškiais aromatais ir niuansais, kuriuos būtų sunku pasiekti naudojant žemesnės kokybės kavą. Mėgstantiems ryškumą, vertinantiems gėrimą be jokių papildomų priedų, vertėtų rinktis vidutinį arba tamsesnį skrudinimą.
Kadangi filtrinėje kavoje puikiai atsiskleidžiamos skonio natos, jinai pasižymi sviestiniu, šilkiniu „kūnu“ ir švarumo pojūčiu (angl. „clean cup“). Norintiems išgauti geriausias jos savybes, rekomenduojame rinktis šviesų skrudinimą.
Rekomenduojamas ruošimo būdas
Kitas pasirinkimo kriterijus turėtų būti jūsų pasirinktas ruošimo būdas. Jis gali atskleisti skirtingas savybes ir suteikti itin įvairią ragavimo patirtį.
Šviesiai skrudintos kavos skirtos plikyti puodelyje ar ruošti filtriniais ruošimo metodais: filtriniu aparatu, rankiniais prietaisais – French Press, Chemex, AeroPress, Cold Brew kavinukais. Skirtingi gėrimo ruošimo įrankiai, tačiau rezultatas tas pats – greitai ir paprastai paruošta skaidri, gilaus skonio bei ryškių aromatų kava.
Vidutiniškai ir tamsiau skrudintos pupelės skirtos automatiniam ir pusiau automatiniams aparatams, Moka kavinukui. Rūšinė kava pastariesiems ruošimo būdams išsiskiria rūgštingumu, tačiau to išsigąsti nereikėtų. Tik aukščiausios kokybės kavai būdingas rūgštingumas, apibūdinamas kaip saldžiarūgštis, išryškinantis vyno ar tropinių vaisių skonines savybes.
Apdorojimo būdas
Dar viena savybė, lemianti pasirinkimą, yra apdorojimo būdas. Tai galutinį produkto skonį ir kūną lemiantis esminis faktorius. Sausuoju (arba natūraliuoju) būdu apdorotos kavos turi tirštesni kūną, daugiau saldumo. Drėgnuoju būdu apdorotos kavos pasižymi itin tyro skonio profiliu. Įprastai jos turi lengvesnį ir švelnesnį kūną, pasižymi išreikštu vaisiškumu. Honey būdu apdorota kava turi vidutinį kūną ir dažnai saldžių vaisių arba arbatinius poskonius. Anaerobiniu būdu apdorota kava yra labai vaisiška ir turi egzotinių natų.
Juoda ar balta
Kaip matote, šios linijos skonių paletė yra itin plati: nuo tamsių, gilių, žemiškų natų iki lengvų, subtilių aromatų. Prieš įsigydami šią kavą, atkreipkite dėmesį į pakuotę. Čia pamatysite suskirstymą pagal skonio profilį: daugiau vaisiškų, gėliškų ar uogiškų natų turinčias kavas pateikėme baltoje pakuotėje, o žemiškesnes ir šokoladiškesnes – juodoje. Ant pakuotės matyti ir numeriai (1, 2, 3… 24) kurie atlieka dvejopą funkciją. Viena vertus, jie primena atskirus skyrius turinčią knygą. Kita vertus, šie skaičiai padeda įsiminti savo mėgstamą kavą, kurios pavadinimas būtų aiškus trumpus, o nekomplikuotas – sudarytas iš sudėtingų regionų ir ūkių pavadinimų.
Aukščiausi kokybės standartai. Nuo augintojų iki skrudintojų – kiekviename gamybos etape dirba savo srities ekspertai, užtikrinantys aukščiausią kokybę. Augintojai kruopščiai rūpinasi derliumi, pupelių apdorojimo ir rūšiavimu. Skrudintojai savo įgūdžiais pabrėžia kiekvienos kavos rūšies unikalumą, suteikdami jai išskirtinį skonį.
Skrudinta ilgametes tradicijas puoselėjančiose skrudyklose. Pupelės skrudinamos geriausiose Europos skrudyklose – Italijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Lietuvoje, kur kiekviena šalis prisideda savo unikaliais metodais ir skonio profiliais.
Šviežumas. Caprisette pupelės skrudinamos mažomis partijomis, kad išlaikytų šviežumą. Šis metodas leidžia kiekvienam skrudinimo ciklui būti kontroliuojamam. Taip garantuojame, kad kiekvienas puodelis kavos būtų ne tik šviežias, bet ir pilnas natūralaus, subtilaus skonio, kurį galima įvertinti tik per kruopščiai atliktą skrudinimo procesą.
Tinka visiems kavos receptams ir ruošimo metodams. Caprisette skanu gerti tiek juodą, tiek ir skaninti mėgstamu pienu ar kitais priedais. Atrinkome rūšis ir pritaikėme skrudinimo technologiją taip, kad ruošiant kavą automatiniu aparatu atsiskleistų geriausias skonis, bet tiktų ir kitiems ruošimo būdams – filtriniams aparatams, plikymui puodelyje, ruošimui prancūziškame ar moka kavinuke.
Caprisette Fragrante
Vidutiniškai tamsiai skrudintų Braziliškų pupelių mišinys (80 % arabicos ir 20 % robustos) patiks tradicinės kavos mėgėjams. Aromate – riešutų sviesto bei šokoladinių saldainių saldumas. Skonyje atsiskleidžia pieniško šokolado natos. Gomuryje lieka subtilus graikinių riešutų skonis.
Caprisette Belgique
Brazilijos ir Hondūro mišinys (80 % arabikos ir 20 % robustos) patiks tradicinio skonio mėgėjams. Tai vidutiniškai šviesiai skrudinta, intensyvaus aromato, tvirto „kūno“ kava. Palieka ilgai išliekantį juodojo šokolado ir saldžios karamelės poskonį.
Caprisette Crema
Brazilijos ir Ugandos mišinyje dera arabikos (80 %) ir robustos (20 %) vidutiniškai skrudintos pupelės. Kiekviename gurkšnyje slypi karamelė, juodojo šokolado kartumas ir riešutų prieskonis. Idealiai tinka cappuccino ar latte. Visgi pienas nėra būtinas, saldžios natos atsiskleidžia ir juodos kavos puodelyje.
Caprisette Royale
Brazilijos, Meksikos, Ugandos ir Indijos mišinyje dera arabikos (80 %) ir robustos (20 %) vidutiniškai skrudintos pupelės. Ypatingus skonio potyrius sukuria karališkas šokolado saldumas, salstelėjęs džiovintų vaisių minkštumas ir uogiškas lengvumas.
Caprisette Italiano
Tiesiai iš Italijoje įsikūrusių skrudinimo namų atvykusi kava skirta itališkos kavos gerbėjams. Brazilijos, Meksikos, Indijos ir Etiopijos mišinyje dera skirtingos vidutinio skrudinimo 100 % arabikos pupelės. Gomurį glosto saldžios karamelės, gurmaniško likerio ir kokybiškos kakavos skoniai.
Caprisette Dolce Vita
Atrinkome saldžiomis natomis pasižyminčias pupeles iš Brazilijos bei paskrudinome vidutiniu būdu, kad natūralus saldumas dar labiau išryškėtų. Gurkšnojant šią brazilišką 100 % arabikos kavą skleidžiasi maloniai saldžios natos: kvepia pieniniu šokoladu, pagardintu karamele ir dangiško skonio migdolais.
Caprisette Professional
Brazilijos ir Hondūro 100 % arabikos mišinys patiks švelnios kavos mėgėjams. Vidutiniškai šviesiu lygiu skrudintos pupelės kvepia uogomis ir karamele, juntamos subtilios juodojo šokolado natos.
Caprisette Intenso
Vidutiniškai skrudintame Brazilijos ir Vietnamo mišinyje dera arabikos (45 %) ir robustos (net 55 %!) pupelės, tad pakankamas kofeino kiekis garantuotas. Ne tik budrumą, bet ir gardumą užtikrina subtilus tamsaus šokolado kartumas, intriguojantis skrudintų riešutų prieskonis bei pikantiškas pipirų aštrumas.
Caprisette Lullaby Decaf
Tai kava be kofeino, iš kurios jis pašalintas natūraliu būdu. Vidutiniškai tamsiai skrudintame mišinyje dera aukščiausios kokybės arabikos ir robustos pupelės iš Brazilijos, Gvatemalos ir Indijos. Švelnaus skonio gėrime skleidžiasi anakardžių riešutų natos, juntamos kakavos ir medienos natos.
Turintys ar besirengiantys įsigyti automatinį aparatą žino, kad gėrimams paruošti naudojamos pupelės, kurios šviežiai sumalamos tik tam kavos gėrimui, kurį pasirenkate. Tačiau kava automatiniam aparatui nėra tik apie pupeles. Jos pasaulis toks margas ir įvairus, jog natūraliai gali kilti klausimas – į ką atkreipti dėmesį renkantis? Galiausiai, kokia kava automatiniam aparatui yra geriausia?
Pradėti galime nuo to, kad kava automatiniam aparatui – tai kava, tinkanti espresso ruošimo būdui. Ruošdami kavą šie aparatai naudoja espresso metodui reikalingą spaudimą (9–19 barų). Ypatingi jie tuo, kad šviežiai mala pupeles konkrečiam espresso puodeliui, nuo kurio ir prasideda skirtingų gėrimų ruošimas.
Automatinis kavos aparatas pasirūpins gėrimo paruošimu, jei jūs aprūpinsite įrenginį tinkamomis pupelėmis. Žvalgytis patariame espresso tipo rūšinės ar be kofeino bei maltos kavos. Pastaroji rūšis automatiniam aparatui gali būti kuo puikiausias pasirinkimas, jei tik jūsų aparatas turi tokį funkcionalumą.
Labiausiai savo skonines savybes atskleidžia šviežiai maltos kavos pupelės. Būtent taip ir veikia automatiniai aparatai – jie patys atlieka malimą vos vienu mygtuko paspaudimu išreiškus pageidavimą paruošti norimą gėrimą. Tai kaip gi žinoti, kurios kavos pupelės yra geriausios automatiniam aparatui?
Kai geriausios reiškia skaniausios, patarimas vienas – degustuoti ir ieškoti savojo skonio atradimo, išmėginant įvairias Arabika ir Robusta pupelių ir jų mišinių kombinacijas. O kai geriausios yra apie tinkamiausias – siūlome atkreipti dėmesį į akcentus, kurie leis lengvai ir užtikrintai atpažinti, ar automatinis kavos aparatas bus suderinamas su pasirinktomis pupelėmis. Svarbiausia žinoti kelis kriterijus – ruošimo metodą ir skrudinimo lygį. Taigi…
Žodis ESPRESSO. Pupelės automatiniam aparatui atpažįstamos iš žodžio espresso, randamo ant pakuotės ar produkto aprašymo. Nesate espresso gerbėjai? Nereikia išsigąsti, šis žodis nereiškia, kad kava tinkama tik espresso gėrimui gaminti. Jis reiškia, kad kava skrudinta espresso technologiją naudojantiems prietaisams.
Kavos aparato simbolis. Ant kai kurių pakuočių gali nebūti žodžio espresso, bet bus aparato paveiksliukas. Tai taip pat reiškia, jog kava yra tinkama automatiniam aparatui.
Vidutinis arba tamsesnis skrudinimas. Kartais galite nerasti jokios nuorodos į espresso arba aparatus, tuomet patariama vadovautis nurodytu skrudinimu. Jei kava skrudinta vidutiniškai arba tamsiau, ji tiks automatiniam aparatui. Kodėl? Kuo šviesiau skrudinta kava, tuo lėčiau ji atiduoda viduje slypinčius skonius vandeniui, o kuo tamsiau – tuo greičiau. Kadangi espresso technologija yra itin greitas ir aukštu slėgiu paremtas ruošimo būdas, šviesiai skrudinta kava neatskleis savo skonių ir tiesiog bus pernelyg rūgšti.
OMNIROAST skrudinimas. Kai kurie skrudintojai ant savo kavų nurodo omniroast skrudinimo būdą. Tai reiškia, kad jų pasirinktas skrudinimo profilis yra subalansuotas visiems ruošimo būdams. Tad tokia kava tiks ir automatiniam aparatui.
Ieškant tinkamiausiai paskrudintų pupelių, siūlome susipažinti su Kavos Draugo Caprisette pupelių linija. Jos sukurtos galvojant būtent apie tuos, kurie ruošia savo kavą automatiniu aparatu – receptai ir skrudinimas pritaikyti taip, kad geriausios skonio ir aromatingumo savybės atsiskleistų pačiu ryškiausiu būdu.
Kalba apie espresso gali reikšti tiek patį kavos gėrimo tipą, tiek ruošimo metodą. Espresso yra tarsi nuoroda, kad kava skirta espresso ruošimo būdui, kuriuo pagrįstas ir automatinių aparatų veikimas. To rezultatas – espresso kava, kuri tampa pagrindu ir visiems gėrimų receptams, tinkamiems paruošti automatiniu aparatu.
Nepaisant to, ar esate espresso mėgėjai, ar šis gėrimas jūsų nežavi, svarbu žinoti, jog espresso pupelės yra vienas geriausių pasirinkimų automatiniam aparatui. Užrašas „espresso“ ant pupelių pakuotės reiškia, kad šis ruošimo metodas idealiai atitiks tam suderintui automatiniam aparatui. Svarbu paminėti ir tai, kad espresso dažniausiai reiškia tamsesnio skrudinimo pupeles, o šios puikiai tinka švelnesnių gėrimų gaminimui.
Vis dar įprasta manyti, kad automatiniam aparatui geriau rinktis Arabika arba Arabika ir Robusta mišinius, o rūšinę kavą verčiau ruošti pusiau automatiniu aparatu ar kitais prietaisais. Tačiau tai nėra visiška tiesa, tai labiau tiesa su keliomis žvaigždutėmis.
Viena jų pareikalautų atsakymo į kertinį klausimą – o kokią kavą norite paruošti? Ar pirmenybę teikiate espresso puodeliui, ar visgi gėrimams su pienu? Kita žvaigždutė priklausytų nuo individualių skoninių savybių. Mat rūšinė kava pasižymi specifiniu rūgštingumu, turiningu ir turtingu sodrumu, kuris iškalbingesnis ir įsimintinesnis, nei gaunamas ruošiant kavos puodelį iš mišinių.
Vis dėlto, jeigu rūšinė kava yra paskrudina taip, jog tinka espresso technologijai, tuomet automatiniam aparatui tiks kuo puikiausiai. Pavyzdys – Kavos Draugo Black Crow White Pigeon rūšinių kavų linija, kurioje didžioji dalis pupelių yra paskrudintos taip, kad automatiniams aparatams tiktų be jokių bet. Dar viena dėmesio verta linija, tai rūšinių kavų mišiniai – Parallel. Trys šios linijos kavos idealiai tinka norint susipažinti su pagrindiniais kavos regionais ir jų tipiniais skoniais: Parallel 12 atstovauja Afrikos regioną, Parallel 17 – Azijos regioną, Parallel 36 – Amerikos regioną.
Tinkamai paskrudinta rūšinė kava ne tik tinka automatiniams aparatams, bet ir išsiskiria savitais skoniais. Kalbant apie skonį, rūšinės kavos bus ryškesnės, rūgštingesnės, tačiau pastarasis išryškėja ypatingai maloniai. Tik aukščiausios kokybės pupelėms būdingas rūgštingumas, apibūdinamas kai saldžiarūgštis, išryškinantis vyno ar tropinių vaisių skonines savybes. Tuo tarpu įprasti mišiniai bus labiau nuosaikaus ir subalansuoto skonio, neturės taip aiškiai išreikštų skonio, aromato natų. Būtent todėl šios kavos labiau rekomenduojamos mėgstantiems gėrimus su pienu. O rūšinės kavos patiks tiems, kurie mėgausis espresso.
Nors automatinių aparatų pranašumas yra gaminti kavą iš šviežiai sumaltų pupelių, kai kurie siūlo galimybę pasigaminti gėrimus iš maltos kavos – tam yra skirta atskira talpa. Kalbant apie skonį, malta kava automatiniam aparatui turėtų būti pasirinkta taip, kaip ir pupelės – vidutinio arba tamsesnio skrudinimo.
Be skoninių savybių, itin svarbu atkreipti dėmesį ir į malimo rupumą, nes ne kiekviena malta kava tinka automatiniam aparatui. Jeigu jinai bus sumalta per smulkiai, užkimš aparatą ir vanduo negalės prabėgti. Jeigu kava bus sumalta per stambiai, paruoštas gėrimas bus pernelyg vandeningas ir pasižymės nepilnavertišku skoniu. Tad ieškant tinkamiausios maltos kavos reikėtų vadovautis espresso kriterijais. Patariame rinktis espresso malimo, bet ne itin smulkaus arba vidutinio rupumo maltą kavą.
Tie, kurie vengia kofeino, tačiau nenori atsisakyti kavos, gali rinktis kavos pupeles be kofeino ir naudoti jas automatiniame aparate taip, kaip ir įprastai espresso ruošimo būdui tinkamas pupeles. Kitaip tariant, rinkdamiesi kavą be kofeino automatiniam aparatui, atkreipkite dėmesį į tuos pačius kriterijus, kuriuos akcentavome kalbėdami apie įprastas pupeles ir espresso žodžio reikšmę.
Vienintelis papildomas kriterijus, į kurį svarbu žvilgtelėti – kofeino šalinimo būdas. Patariama rinktis tokią kavą be kofeino, ant kurios pakuotės arba pateiktoje informacijoje apie produktą yra aiškiai nurodytas kofeino šalinimo metodas. Geriausiai vertinami natūralūs kofeino šalinimo būdai – taikant anglies dvideginio metodą arba Swiss Water Process metodą. Rekomenduojame išmėginti Kavos Draugo klientų mėgstamiausias – Caprisette Lullaby Decaf mišinį ir rūšinę Black Crow White Pigeon Colombia Decaf kavą.
Pabosta tas pats skonis, geriamas diena iš dienos? Išeitis paprasta, paįvairinti kasdienius ritualus gali kavos rinkiniai. Jie sudaryti iš kelių skirtingų kavų, todėl galėsite mėgautis įvairiausiais skoniais. Ieškantiems dar neatrastų potyrių, rekomenduojame Caprisette rinkinius, sukurtus specialiai automatiniams aparatams. Tai – populiariausia mūsų linija, kuri dažnai nustebina net išrankiausius. Skirtingų skonių mišiniai leidžia pasilepinti tiek puikaus skonio juoda kava, tiek gardžiais gėrimais su pienu. Kalbant apie rinkinius, verta paminėti ir tai, kad kai kurie automatiniai aparatai gali pasigirti dvejomis pupelių talpomis ar netgi dviem atskirais malūnais. Jų dėka iš karto galėsite juos abu papildyti ir degustuoti skirtingo skonio kavas vieną po kitos!
Neišvengiamas klausimas: kokios pupelės yra geresnis pasirinkimas automatiniam aparatui – Robustos ar Arabikos? Verta atkreipti dėmesį, jog grynos Robustos pupelės naudojamos gan retai. Dėl specifinio skonio ir sudėtyje esančio didesnio kofeino kiekio, jos dažniau sutinkamos mišiniuose kartu su Arabika, tokiu būdu sukuriant skonių balansą, ypač tinkantį su pienu ruošiamoms kavoms. Robustos ir Arabikos mišiniai puikiai tinka automatiniams aparatams ir yra itin pamėgti tų, kurie mėgsta taip vadinamo itališko stiliaus kavas. Vertinant skonines savybes, pažymima, jog Robustos pupelės kavai suteikia daugiau „kūno“, kas reiškia, kad kava yra tirštesnė ir turi standesnę putą. Be to, Robusta pupelėse yra daugiau kofeino, o tai dažnai leidžia pajusti lengvą kartumo skonį ir tarsi apmalšina natūralią rūgštelę.
Lyginant su Robustos mišiniais ar gryna Robustos kava, 100% Arabikos kava pasižymi didesniu aromatingumu, ypatinga skonio gelme ir dažnai vaisišku skoniu – taip vadinamu saldžiarūgštingumu. Pažymėtina, kad Arabikos pupelės puikiai tinka automatiniams aparatams ir visiems receptams – tiek espresso, tiek juodai kavai, tiek gėrimams su pienu. Renkantis svarbiausia atkreipti dėmesį į skonio natas: kuo jos bus vaisiškesnė ar uogiškesnės, tuo kava bus saldžiarūgštingesnė. Jei dominuos šokoladinės, karamelinės natos, saldžiarūgštingumo bus mažiau.
Domina dar neatrasta skirtingų rūšių ir skonių kava? Kreipkitės į mūsų konsultantus – jie padės išsirinkti. Taip pat kviečiame užsukti į mūsų parduotuves, paragauti kavų, ruošiamų būtent automatiniu aparatu, ir tokiu būdu išsirinkti savo skoniui labiausiai įtinkančią kavą.
Galite pasirinkti, kokius slapukus mums leidžiate naudoti. Kai kurie iš jų yra būtini ir jų negalima išjungti.
Šie slapukai yra būtini tinkamam mūsų svetainės funkcionavimui ir jų negalima išjungti. Jie nerenka jokios vartotoją identifikuojančios informacijos.
Šie slapukai padeda mums optimizuoti svetainės veikimą ir identifikuoti skirtingus srauto šaltinius. Šiam tikslui naudojame „Google Analytics“ platformą. Surinkti duomenys neidentifikuoja vartotojo ir jais nėra dalijamasi su jokiomis trečiosiomis šalimis. Įjungę šiuos slapukus, galėsite naudotis svetainėje įdiegtu pokalbių langu ir gauti pagalbą iš mūsų konsultantų.
Turbūt ir jūs nemėgstate reklamų – ypač tokių, kurios jūsų visai nedomina. Šie slapukai padeda mums identifikuoti jūsų poreikius ir pateikti personalizuotus pasiūlymus. Reklamas matysite ir išjungę šiuos slapukus, bet tokiu atveju jos nebus priderintos prie jūsų poreikių bei norų.