Neskani kava. Kaip jos išvengti? Indrė Kavos aparatai, Kavos gidas Kava Kavos aparatas Dalintis: Link copy Ankstyvas savaitgalio rytas, nuotaika tiesiog nuostabi, viskas ko trūksta – puodelis geros kavos. Įpilate pupeles į kavos aparatą, palaukiate kelias minutes, namai pakvimpa paruoštu gėrimu kuriuo jau tuoj galėsite mėgautis ir… Kas čia?.. Bjaurus pirmasis gurkšnis. Ir antrasis. Trečiojo jau net nebenorite bandyti ir kava keliauja tiesiai į kriauklę. Kas nutiko?! Gėrimas, kuriuo taip mėgavotės, kuris praskaidrindavo rytą – dabar labiau primena kavos skonio vandenį. Blogiau – vandenį, kuriuo buvo praskalautas išgertos kavos puodelis. Tai buvo bet kas, bet tik ne Jūsų mylimas gėrimas. Yra galvojančių, jog kavai paruošti užtenka pupelių iš pakuotės, vandens iš čiaupo ir kavos aparato. To užtenka kavai, bet ar to užtenka JŪSŲ kavai?.. Yra didelis skirtumas tarp kavos ir tinkamai paruoštos gilaus aromato ir skonio kavos. Jeigu norite mėgautis tikrai gardžiu gėrimu, reikės truputėlį daugiau nei „tiesiog vanduo ir pupelės“. Pradėkime nuo vandens, kurį naudojate paruošti gėrimui. Jeigu vandens neperkate iš parduotuvės, stipriai rekomenduočiau pirma vandenį užšaldyti kameroje, tada atšildyti ir tik tuomet naudoti kavos ruošimui. Būkime atviri – vanduo ateinantis iki mūsų butų ar namų nėra pats skaniausias. Jame yra priemaišų (pvz. – dezinfekcinių priemonių), be to, mūsų lietuviškas vanduo yra nepaprastai „kietas“ (daug geležies). Ne visi vandens filtrai pašalina šias vandens savybes. Vandentiekiu keliaujantis vanduo įgauna ne patį geriausią skonį. Visa tai keičia ir mūsų ruošiamos kavos skonį. Ne į gerą pusę. Ką aš noriu pasakyti – vanduo yra pati pradžia norint paruošti skanią kavą. Juo pasirūpinti atrodo lengviausia, tačiau rodos, žmonės mažiausiai laiko skiria vandeniui, skirtam kavai ruošti. Karšta ar šalta kava? Ne, ne, aš nekalbu apie tikrą, karštą puodelį espresso ryte ar ledinės kavos gurkšnį karštą vasarą. Kalbu apie tą kambario temperatūros birzgalą, kurio jau nebegalima vadinti kava. Jeigu kava prastovėjo valandą laiko ant stalo nepaliesta – ji keliauja kitur. Į kriauklę, jeigu tiksliau. Svarbu ir pats plikymo procesas. Kava geriausiai išlaiko savo savybes, kai yra plikoma 93 laipsnių karščio vandeniu. Didesnė temperatūra – gali tekti ragauti karčius degėsius. Mažensė – kava neužsiplikins tinkamai, todėl ragausite kavos skonio vandenį, apie kurį kalbėjau straipsnio pradžioje. Plikymo temperatūra yra vienas iš pagrindinių dalykų, kuriuos reikia žinoti ruošiant kavą. Svarbu paminėti ir tai, jog nepatartina naudoti jau vieną kartą užvirto vandens ruošiant kavą – jis gali kiek iškraipyti gėrimo skonį. Tinkamos kavos pupelės. Apie tinkamas kavos pupeles jau kalbėjau straipsnyje apie kavos pupelių gausą, jeigu dar neskaitėte – siūlau bent užmesti akį. Faktas, kad net ir turint tyriausią vandenį ir naudojant aukščiausios kokybės kavos aparatą, kaip pvz. Jura, be Jums patinkančių kavos pupelių… gardžios kavos nepasigaminsite : ) Kavos aparatas. Tarkime, kad išsirinkote tikrai kokybišką, švelnaus skonio ir sodraus aromato kavą – pavyzdžiui Bontadi „Arabica“. Grįžtate namo jau pasiruošę paragauti kažko tikro – aukščiausios kokybės gėrimo! Paskubomis sumetate kavos pupeles į aparatą, iš jo pradeda sklisti Jums jau gerai pažįstami garsai ir tas sodrus aromatas užpildo virtuvę. Puodelis jau paruoštas, dar kartą įkvepiate aromato irrr… Kartojasi pradžioje minėta situacija pavadinimu „gurkšnis-gurkšnis-kriauklė“. KAS DAR GALĖJO NUTIKTI? Suprantu susierzinimą, kuris gali kilti po to, kai atrodo, jog viskas atlikta teisingai – švarus, tyras vanduo, tinkama plikymo temperatūra, aukščiausios rūšies kava. Įranga. Įranga kurią naudojate turi didelę įtaką kavos ruošimo procesui. Kai kurios kavamalės netinkamai sumala kavos pupeles. Svarbu pasirinkti kokybišką kavamalę arba įsitikinti ar kavos aparatas veikia tvarkingai. Prasta kavamalė lygu prastai sumaltoms pupelėms. Tokiu atveju iš pupelių vanduo „neištraukia“ visų pupelės gėrybių ir kava gali atrodyti silpnoka. Ilgai nevalytas kavos aparatas nepajėgia tinkamai užkaitinti vandens iki reikiamos temperatūros – vėl, kavos skonio vanduo. Kad aparatas tinkamai ruoštų gėrimą, jam reikalinga tinkama priežiūra – pasistengti, kad jis būtų reguliariai nukalkinamas, o kavos virimo sistema tinkamai išvaloma. Bet tai – ne problema. Mes savo straipsnių arsenale turime paruošę du aprašymus, kuriuose aiškiai ir detaliai nupasakojami tiek nukalkinimo, tiek aparato valymo žingsniai. Juos galite rasti čia: Kavos aparato valymas. Kasdienė ir nekasdienė priežiūra. Kaip tinkamai nukalkinti kavos aparatą? Tikiuosi padėjau. Jeigu seksite šiuos žingsnius (gal kurį nors visai užmiršote) – pažadu, pajusite didelį skirtumą. Gėrimo paruošimas gali būti paprastas – jeigu norite tiesiog kavos. Bet jeigu norite tikros, Jūsų mylimos kavos – labai svarbu skirti jai šiek tiek dėmesio. Truputėlis meilės savo ruošiamam gėrimui ir paruošite kažką, kas leis mėgautis nepakartojamu skoniu. Linkiu sėkmės Jums, o Jūsų kavai – niekada nekeliauti į kriauklę.