Skip to content

Matcha arbata: kavos vertas varžovas?

Prireikė papildomos energijos pliūpsnio – tačiau ne tokio intensyvaus, kokiu apdovanotų kavos puodelis? Vos laikotės atsispyrę kofeinui, nes nusistatytą kasdienių kavos puodelių ribą šiandien jau pasiekėte? O gal tiesiog trokštate išmėginti ką nors naujo ir neragauto? Kad ir kuris variantas jums būtų artimiausias, matcha arbata yra tobulas pasirinkimas. Juk neveltui šis intensyviu skoniu ir subtiliu poveikiu pasižymintis gėrimas vadinamas „arbatos pasaulio espresu“…

Jei su magiškąja matcha dar tik pradėjote pažindintis, jums turbūt kyla nemažai klausimų. Kad žengti pirmuosius žingsnius būtų drąsiau, siūlome tai daryti kartu su mumis! Šiame įraše išsiaiškinsime, kas yra populiarioji matcha, kuo ji ypatinga ir kaip padėti joje slypinčioms savybėms atsiskleisti.

Kas yra matcha žalioji arbata?

Tai, ką vadiname matcha arbata, iš tiesų yra matcha milteliai – visiems puikiai pažįstamų arbatžolių čia neišvysite. Ši Kinijoje užgimusi arbata (Tangų dinastijos valdymo metais iš miltelių ruošiamos arbatos buvo itin populiarios) yra gaminama iš džiovintų tencha arbatžolių. Unikalumo joms suteikia ypatingas apdirbimo būdas. Prieš nuskinant, arbatžolės kelias savaites laikomos šešėlyje: taip skatinama chlorofilo gamyba, o chlorofilas lapelius nudažo ryškiai žalia, visame pasaulyje matcha arbatą išgarsinusia spalva. Nurinkti lapeliai garinami, džiovinami, apkarpomi ir, galiausiai, sumalami. Įdomu tai, kad norint sumalti vos 30 g matchos, dažniausiai užtrunkama apie valandą, tad šis procesas toli gražu nėra greitas ar paprastas!

Svarstote, kodėl iš Kinijos kilusi arbata šiandien yra laikoma Japonijos simboliu? Pasak legendos, matcha arbatos miltelius iš Kinijos į Japoniją atgabeno budistų vienuoliai. Vietiniai matchą taip pamilo, kad metams bėgant jos ruošimą ir siurbčiojimą pavertė ištisa ceremonija. Sakoma, kad net garsieji samurajai ruošdamiesi mūšiui gurkšnodavo būtent matcha arbatą! Kokybiškiausia matcha šiandien šio gėrimo gerbėjus pasiekia būtent iš Japonijos, iš arbatos plantacijomis garsėjančio Udzi regiono. 

Smalsu, koks yra šio gėrimo skonis? Matcha pasižymi kartokomis, unikaliai daržoviškomis, žemiškomis natomis. Galima pajusti ir saldumo užuominą. Nors neįprastas, ryškus šios arbatos skonis iš pradžių gali pasirodyti keistokas, pažadame, kad gomuriui apsipratus ji taps neišsemiamu jaudinančių nuotykių ir drąsių eksperimentų šaltiniu!

Ar matcha arbatoje yra kofeino?

Matcha pasaulio naujokai dažnai teiraujasi, ar šiame gėrime yra kofeino. Atsakome: jei reikėtų daugiausiai kofeino turinčius gėrimus išdėlioti paeiliui, matcha arbatą įterptume tarp kavos ir įprastos žaliosios arbatos. Matchos porcija suteiks daugiau energijos nei tradicinė žalioji arbata, bet poveikis skirsis nuo to, kokiu pasižymi kava. Būsite žvalesni, lengviau susikaupsite, tačiau tuo pačiu jausitės ramūs bei atsipalaidavę.

Kokia yra matcha arbatos nauda sveikatai?

Klasikinė žalioji arbata garsėja ypatinga nauda sveikatai, bet matcha lenkia net ją! Taip yra todėl, kad ruošdami pirmąją, arbatžoles karštame vandenyje palaikome tik kurį laiką, o po to išmetame, taip atsikratydami ir kai kurių nuostabių jose slypinčių savybių. Tuo tarpu gamindami matchą darome visai ką kita: miltelius įplakame į vandenį, tad kartu su gardžiu gėrimu įsisaviname ir visas arbatžolėse tūnančias naudas! Matcha gali ne tik sumažinti kraujospūdį bei širdies ligų riziką, bet ir pagerinti virškinimą bei atmintį. Drąsiai mėgaukitės: jūsų organizmas jums padėkos!

Kokių rūšių matcha arbatos galima rasti? 

Jei anksčiau matcha arbatos pirkti neteko, pirmasis kartas gali tapti nemenku iššūkiu. Teks rinktis ne tik iš gausybės prekių ženklų, bet ir iš skirtingų matchos rūšių. O kur dar tirpūs matcha latte mišiniai ir tokios viliojančios alternatyvos kaip rožinė ar mėlynoji matcha! Kaip apsispręsti? Nesijaudinkite: mes jums padėsime!

Pirmiausia ceremoninę, arba apeiginę, matchą atskirkime nuo kulinarinės. Palyginus su pastarąja, ceremoninė matcha pasižymi subtilesniu skoniu, bet dažniausiai ji būna brangesnė. Parduotuvėse galima rasti dvi ceremoninės matchos rūšis: usucha (išvertus iš japonų kalbos šis žodis reiškia „skysta“) ir koicha („tiršta“). Pirmoji sutinkama kur kas dažniau ir puikiai tinka kasdieniams arbatos ritualams, o antroji yra retesnė ir įprastai naudojama tradicinių arbatos ceremonijų metu. Turbūt susidursite ir su kulinarine matcha: ji pigesnė, bet šiek tiek mažiau kokybiška, tad ši rūšis dažniausiai pasitelkiama kepiniams. Taigi, jei matcha miltelius naudosite arbatai gaminti, rekomenduojame rinktis ceremoninę usucha rūšį, o jei mėgstate eksperimentuoti virtuvėje ir norėtumėte išmėginti matcha pagardintus desertus, tam tikrai pakaks ir kulinarinės rūšies.

[siteorigin_widget class=“Custom_Blog_Post_Product_Widget“][/siteorigin_widget]

Galbūt jus labiau traukia ne tradicinė matcha, o kremiškasis matcha latte gėrimas? Nors jį nesunku pasigaminti patiems (apačioje rasite receptą!), tirpūs matcha latte mišiniai viską dar labiau palengvina ir tobulai tinka skubantiems. Negana to, jie suteikia galimybę rinktis iš įvairių skonių: nuo klasikinės matcha latės iki bananinės, imbierinės ar mangų skonio. Tiesiog išsirinkite tą, kuris skamba gardžiausiai, suberkite miltelius į puodelį, užpilkite karštu vandeniu, gerai išmaišykite ir mėgaukitės!

[siteorigin_widget class=“Custom_Blog_Post_Product_Widget“][/siteorigin_widget]

Tiems, kuriems vis negana eksperimentų, siūlome išmėginti tokius egzotiškus gėrimus kaip mėlynoji ar rožinė matcha. Nors jos vadinamos matchomis ir pasižymi visiems šios arbatos mėgėjams puikiai pažįstama smulkia tekstūra, teisingiausia jas būtų priskirti kitai kategorijai. Pavyzdžiui, mėlynoji matcha gaminama ne iš tencha arbatžolių, o iš Azijos šalims būdingos mėlynosios balnapupės žiedų. Tuo tarpu rožinė matcha iš tiesų yra smulkiai sumalti granatų milteliai. Šios rūšys puikiai tinka tiek arbatai ruošti, tiek kepiniams gardinti bei dažyti. Tiesa, pabrėžiame, kad, kitaip nei tradicinėje matchoje, šiose arbatose nėra kofeino – visgi pirmajai jos nenusileidžia nei skoniu, nei įspūdinga sveikatai teikiama nauda!

[siteorigin_widget class=“Custom_Blog_Post_Product_Widget“][/siteorigin_widget]

Reikėtų nepamiršti ir fakto, kad dauguma matcha arbatos rūšių turi gan trumpą galiojimo laiką. Atidarius rekomenduojama miltelius sunaudoti per 2 mėnesius, tad geriausia matchą pirkti mažesniais kiekiais ir laikyti šaldytuve, kad ji ilgiau išsaugotų unikalų skonį bei aromatą.

Kaip ruošti matcha arbatą?

Susipažinome su matcha arbatos istorija, sveikatai teikiama nauda bei įvairiomis matchos rūšimis – o dabar metas pasigaminti jos patiems! Tiesa, dar pridursime, kad ruošiant šį gėrimą, tikrai pravers speciali matcha arbatos šluotelė, dar vadinama chasen. Pasitelkę bambukinę šluotelę, atsikratysite gumulėlių, į kuriuos kartais sušoka plakami milteliai, bei padėsite ant gėrimo susidaryti nuostabiam aksominės putos sluoksniui. Jums prireiks ir nedidelio dubenėlio ar puodelio (geriausiai tiks moliniai). Kad būtų dar paprasčiau, galite įsigyti visą matcha arbatos rinkinį ir iškart apsirūpinti viskuo, ko gali pareikalauti šis įstabus ritualas!

[siteorigin_widget class=“Custom_Blog_Post_Product_Widget“][/siteorigin_widget]

Ką gi, pasigaminkime matcha arbatos:

  1. Kad išvengtumėte gumulėlių susidarymo, siūlome pirmiausia persijoti matcha miltelius per tankų sietelį. Vis dėlto tai nėra būtina: pakaks ir įsitikinti, kad indas, į kurį bersite miltelius, yra visiškai sausas. 
  2. Užpilkite miltelius ~80 °C temperatūros vandeniu (vienam arbatiniam matcha miltelių šaukšteliui naudokite vieną puodelį vandens). 
  3. Plakite! Jei neturite specialios šluotelės, galite naudoti ir įprastą kiaušinių plaktuvą ar elektrinį pieno plakiklį. Tiesa, plakti reikėtų ne sukamaisiais judesiais: vietoje to, judinkite ranką pirmyn ir atgal arba zigzagais. Kad tinkamai išplaktumėte miltelius, galite mišinyje vis iš naujo piešti „M“ raidę. Plakite maždaug 30 sekundžių.
  4. Štai ir viskas! Jei norite, įpilkite dar šiek tiek karšto vandens ir ragaukite!

Kaip paruošti matcha latte gėrimą?

Matcha arbatą viso pasaulio kavinėse ir restoranuose išgarsino būtent madingasis matcha latte receptas. Tiesa, panorus jį išmėginti, keliauti į miestą visai nebūtina – galite nesunkiai pasigaminti šį gėrimą namuose. Tiesiog paruoškite įprastos matchos porciją (žr. aukščiau nurodytus žingsnius), įpilkite plakto pieno, dar kartą gerai išplakite, prireikus pagardinkite cukrumi ar kitu saldikliu ir mėgaukitės! Vietoje įprasto pieno galite naudoti ir mėgstamą augalinį. 

Kodėl gi neišbandžius ir šaltos matcha latės? Paruoškite matcha arbatos porciją, maždaug 15 minučių palaikykite ją šaldytuve ar šaldiklyje, tada pripildykite stiklinę ledukų, įpilkite pieno ir viską užbaikite supylę matcha arbatą. Šis gėrimas – tobulas pasirinkimas karštą vasaros dieną!

Norintiems dar daugiau įvairovės atskleisime savo mėgstamiausią receptą: tai – gardžioji matcha latte su baltuoju šokoladu! Išmėginkite:

Dviem porcijoms prireiks:

  • 350 ml pieno (vietoje įprasto galite rinktis augalinį)
  • 15 g baltojo šokolado
  • 2 a. š. matcha miltelių (ir dar šiek tiek ant viršaus pabarstyti)
  • 120 ml karšto vandens (~80 °C temperatūros)

Paruošimas:

  1. Pašildykite pieną ir šokoladą puode ant vidutinės kaitros. Nuolat maišykite. Mišiniui pradėjus virti, nukelkite nuo ugnies.
  2. Dubenėlyje ar puodelyje suplakite matcha miltelius bei vandenį (jau žinote, kaip tai daryti!).
  3. Supilkite pieno ir šokolado mišinį į matcha arbatą. Plakite, kol ims putoti. 
  4. Išpilstykite į puodelius ir pabarstykite žiupsneliu matcha miltelių.
  5. Skanaus!

Kaip matote, mėgautis matcha galima begale skirtingų būdų. Tikimės, kad būtent tai ir darysite! Tiesa, prisiekę šio gėrimo gerbėjai teigia, kad matcha arbata gali nurungti net jos didenybę Kavą… Čia, „Kavos Drauge“, atsisakyti kasdienės kavos puodelio tikrai nesiruošiame, bet meluotume, jei sakytume, kad karts nuo karto nepasilepiname kreminės matcha latės porcija!