Skip to content

Kaip išsirinkti kavos skonį? Pagrindiniai kriterijai ieškant savo skonio

Ar turite savo pamėgtą kavą? Ar kada yra nutikę taip, kad neradę savo mėgstamosios nusipirkote kito gamintojo, ar tiesiog kitokios rūšies kavos? Ką jautėte? Vienas iš dažniausiai mums užduodamų klausimų yra „ar galėtumėte patarti kokią kavą?..“  – ir tai yra velniškai sunkus klausimas. Vieno atsakymo nėra. Turbūt nėra ir dviejų. Lygiai taip pat, kaip kalbant apie vyną nebūtų galima pasakyti kuris yra „geriausias“, kalbant apie kavos pupeles nebūtų galima sakyti „nuostabiausio aromato“ arba „geriausio skonio“. Tad kaip išsirinkti kavos skonį?

Jeigu būtų būdas surasti kavos pupeles, iš kurių pagaminta kava neturėtų jokių varžovų nei savo aromatu, nei skoniu, nei kitokiomis savybėmis – mes kavos parduotuvėse ar prekybos centruose matytume vieną ir tą pačią rūšį. Bet taip nėra. Mes galime tik iš dalies apibūdinti kavos skonį. Galime pasakyti tam tikras savybes – rūgštesnė, tirštesnė, stipresnė. Net ir nusakant pupelių savybes, kiekvieno individualus skonis skirsis ir kiekvienas jaus šias kavos savybes skirtingai.

Tampa daug aiškiau – mes negalime Jums patarti TIESIOG kavos. Mes galime Jus nukreipti ir patarti BESIRENKANT ir BEIEŠKANT Jūsų rūšies, galime pasakyti kuri kava, galbūt, dar kartą, GALBŪT yra Jūsų ieškoma.

Kodėl reiktų ieškoti? Viena iš pagrindinių, mano manymu, priežasčių yra… Na, o kodėl ne? Jeigu Jūs pradedate savo rytą kavos puodeliu, jeigu savaitgalio popietę išeinate į terasą, ar balkoną ir mėgaujatės savo poilsiu būtent su šiuo gėrimu… Nėra jokios priežasties neskirti truputėlį laiko ir suteikti savo dienos pradžiai ar popietei kokybės, tikrumo, skonio ir aromato. Šiandien pabandysiu Jūsų paieškas palengvint. Aš savo kavos skonio ieškojau kiek ilgiau nei metus. Ar radau? Nežinau. Galbūt rytoj man pasiūlys paragauti kokios nors man dar neragautos kavos, kurios aromatas sukels kitokias emocijas, galbūt jos skonis taps tuo prieskoniu, be kurio neįsivaizduoju savo ryto. Bet dabar, pabandykime aptarti tai, ko reikės Jums.

Kava. Kavos Draugas

Aromatas

Koks kvapas ankstų ryta virtuvėje suteikia žvalumo, ūpo ir nuotaikos? Taip, aromatas, kurį skleidžia kava yra nepakartojamas. Bet tikrai ne kiekviena kavos rūšis turi tokį patį aromatą. Priešingai – ši savybė turėtų būti vienu iš kelių pagrindinių aspektų, kuriais tęsime Jūsų kavos paieškas : ) Ar jūs norite stipraus, aštraus aromato, kuris taip ir verčia keltis ir veikti? Tokio, kuris praneša, kad ši diena jau prasidėjo. DABAR! Tuomet kavos pupelių mišinys, turintis Robustos pupelių yra tai, kurios Jūs ieškot. Bet gal rytas su kava Jums yra dar kelios minutės skirtos atsibusti ramiai – apgalvoti dieną, pamąstyti apie kažką svarbaus. Galbūt Jūs ieškot aromato, rafinuoto, su truputėliu daugiau ką užuosti, pajausti. Arabikos pupelės skleidžia stiprų aromatą, tačiau jų kvapas kiek „ramesnis“ ir „gilesnis“ nei Robustos. Viskas priklauso nuo to, kokio ryto Jūs norite. Gal darbo dieną norite pradėti energingai, o savaitgaliais leisti sau ramiai, neskubant mėgautis diena? : ) Nebūtina prisirišti prie vienos rūšies, bet svarbu žinoti ką kiekviena rūšis gali suteikti.

Skonis

Turbūt didžiausias dėmesys renkantis kavą skiriamas jos skoniui – ir ne be reikalo. Gerai paruošta, pagaminta iš kokybiškų pupelių kava gali nuteikti jus ateinančiai dienai. Priešingai, prastai paruošta ji gali sugadinti tą trumpą popietę, kurią norėjote skirti tik sau. Kalbant apie neskanią kavą – reiktų straipsnio, apie ją. Tiksliau kaip tokios kavos išvengti. (Kitas mano straipsnis bus būtent apie tai!).

Bet grįžkime prie pupelių – labiausiai išgrynintas Robustos ar Arabikos savybes rasite aukštesnės kokybės pupelėse. Kava, kurioje yra daugiau Robustos rūšies pupelių suteiks paruoštam gėrimui tirštumą ir sodrią putą, taip pat Robustos pupelės turi daugiau kofeino, taigi yra stipresnės. Arabika suteiks skonio ir aromato įvairumą, daugiau „atspalvių“, šiek tiek švelnesnį, lengvesnį skonį, bei poskonius, kurie priklauso nuo vietovės, kurioje buvo auginamas kavamedis.

Paprastos kavos pupelės dažniausiai pagamins… Na, paprastą kavą. Paklauskite savęs, ar restorane užsisakę Jums patinkantį patiekalą norėtumėte gauti, tarkim, mikrobangėje šildytą kepsnį? Turbūt užpyktumėte. Aukštos kokybės pupelės, kurias dažniau siūlo specializuotos kavos parduotuvės, o ne „supermarketai“, turi įvairesnes, stipresnes ir labiau „išdirbtas“ savybes. Ieškant savo skonio, daug lengviau išsirinkti iš gausos skirtingų pupelių, kurios buvo ruošiamos būtent tam, kad turėtų ir atitiktų būtent tai pupelei reikalingas savybes. Atitiktų kokybiškos pupelės reikalavimus. Štai kodėl didžioji dalis specializuotų kavos parduotuvių, vietoj banalių užrašų ar iš tolo blizgančių įpakavimų, siūlo didelį informacijos kiekį, labiau akcentuodamos kokia tai kava, jos rūšį, skrudinimo būdą ir regioną, iš kurio pupelės atkeliavo.

Kartais ant kavos pakuočių išryškinta būtent iš kur atkeliavusios pupelės ir pardavėjai didžiuojasi kavos kilmės šalimi, bet dažnai pamiršta, kad esmė ne tik regione, tačiau ir pačiame apdirbimo, paruošimo procese.

Jeigu Turite noro išbandyti skirtumą, tarp „Arabikos“ ir „Robustos“, ar skirtumus tarp skirtingų regionų – Kavos Draugas siūlo pabandyti porą įdomių ir tikrai išskirtiniu skoniu pasižyminčių pupelių.

 Gamintojas ir „Brand‘as“

Kitaip tariant – žinomesni gamintojai suteiks Jums galimybę lengviau atrasti savo kavos skonį dėl didelės įvairovės jau daug metų gaminamos kavos, o naujieji – suteiks galimybę atrasti kažką, kas dar nėra standartas, bet gali tapti Jūsų pasirinktu skoniu. Paskutinis aspektas, kurį apžvelgsiu šį kartą . Dažnai daromos išvados, jog „žinomesnis gamintojas pagamins kokybiškesnė kavą”. Tai ne visada tiesa. Neretai mažiau žinomi gamintojai ruošia savo pupeles mažesnėmis „partijomis“, taigi kiekvienai pupelei skiriama daugiau dėmesio. Sunku visiškai tiksliai pasakyti, kuris yra pranašesnis – žinomas, didelis ir jau daug patirties kavos rinkoje turintis gamintojas, ar tas, kuris deda dideles pastangas tokiu tapti ir tiesiog myli šį darbą. Nauji kavos gamintojai neturėtų būti išbraukti iš sąrašo – jie gali atrasti kažką kitokio, pakeisti jau nusistovėjusius kokybiškos kavos standartus.

Apibendrinant, norėčiau pasakyti, jog skonio paieškos gali būti ilgas, tačiau labai įdomus užsiėmimas. Jeigu Jūs mėgaujatės kava ir tai Jums yra tapę dienos dalimi – pabandykite paįvairinti tą kasdienį ritualą. Nebūtina iškart pereiti prie daug stipresnės, ar visiškai kitokį aromatą turinčios kavos (nebent Jums pasidarė įdomu išbandyti ir pajausti ryškų skirtumą), viskas gali vykti to truputį. Gal suprasite, jog Jums nereikia vieno skonio? Gal Jus įtrauks pupelių teikiama skonių ir aromatų įvairovė. Aišku tik viena – į klausimą „kokia kava skaniausia“ vieno atsakymo nėra, tačiau visada galima paklausti savęs „ko aš dar nebandžiau“? …

… Ir tęsti savo skonio paieškas : )