Skip to content

Kaip išsirinkti kavos aparatą?

Kai aplink viskas taip greitai keičiasi ir, rodos, nespėjame pasauliui iš paskos, įsikibti galime tik už nesenstančių ir mums gerai pažįstamų dalykų. Vienas tokių – kava.  Tiesa, nors ji visuomet tokia pati, jos paruošimo ir pateikimo technologijos nuolat tobulėja. Dar ne taip seniai, pas ką nors svečiuojantis dažniausiai būdavo ruošiama paprasta užpiltinė kava. Nepaisant to, kad taip gaminamas šis gėrimas nei kiek nesuprastėja, žmonėms nusibodo košti tirščius per dantis. Jie pradėjo bandyti įvairiausius būdus, kaip paruošti kavą kitaip. Pirmieji išpopuliarėjo prancūziški kavinukai su spyruokliniu tirščių nuspaudėju. Vėliau, vis dažniau lankantis kavinėse, ėmėme ieškoti būdų, kaip namuose išgauti kavą, kuo panašesnę į klasikinį itališką espresso. Taip ieškant daugeliui žmonių neatsiejamu kavos ritualo atributu tapo moka kavinukas. Ir galiausiai namuose naudojamų kavos ruošimo įrankių arenoje pasirodė kavos aparatai. Jie tapo vis labiau prieinami plačiajai visuomenės daliai ir iš prabangos prekės pamažu virto būtinybe. Todėl klausimas, kaip ir pagal ką išsirinkti kavos aparatą tampa ne tik vis aktualesnis, bet ir keliantis galvos skausmą vis daugiau žmonių. Tad tausodami jūsų sveikatą, mes, Kavos Draugai, labai nuosekliai į šį klausimą atsakysime.

Jei esate pirmojo tipo kavos mėgėjas, jums tinka filtriniai užpilamieji aparatai (kuriuose ruošimo metu slėgis nėra naudojamas). Juose ruošiama kava dažniausiai būna vandeningesnė (taip paruoštame kavos gėrime pačios kavos kietųjų dalelių yra ištirpę vos iki 2%, palyginimui – espresso kavoje iki 11%), tačiau joje aiškiau juntami pačių kavos pupelių poskoniai. Filtrinės kavos pasižymi taip vadinamu sviestiniu arba šilkiniu kūnu ir labai švariu pojūčiu (angl. clean cup). Nors kofeino kiekis filtrinėje kavoje dažniausiai yra didesnis nei espresso, pastarosios kavos mėgėjai į filtrinę kavą žiūri pro pirštus – dėl per lengvo jos kūno. 

Espresso mėgėjams skirti aparatai, kuriuose kavos ekstrakcija vyksta taikant slėgį. Taip paruoštos kavos kūnas yra kur kas sunkesnis, skoniai labiau koncentruoti, o poskonis išlieka daug ilgiau nei po filtrinės kavos. Ši kava pasižymi standžia espresso puta, tiršta sirupinga tekstūra ir šiek tiek labiau drumzlinu puodeliu, kas yra neatsiejama espresso dalis (tai dėl minėtų 11% ištirpusių kavos dalelių). 

Šioje lentelėje matome kavos aparatų schemą pagal tipus:

Filtriniai užpilamieji kavos aparatai

Filtriniai užpilamieji kavos aparatai

Pagrindinės filtrinių kavos aparatų savybės ir sudedamosios dalys

  • Vandens talpa nuo 0,3 l iki 2 l
  • Kavos talpa
  • Filtras – dažniausiai naudojami vienkartiniai popieriniai filtrai, tačiau gali būti ir integruotas daugkartinis, pagamintas iš metalo, kurį po naudojimo reikia labai kruopščiai nuplauti 
  • Ąsotis – jis dažniausiai gaminamas iš stiklo, atsparaus karščiui, arba iš plieno. Tokiu atveju ąsotis gali būti naudojamas ir kaip termosas 
  • Kaitinamasis padėklas – jis šildo indą, taip išlaikydamas kavos temperatūrą net iki 4 valandų

Ką reikia žinoti norint naudotis filtriniu kavos aparatu?

Pirmiausia, turite atrasti tinkamą maltos kavos rupumą. Standartiškai jis yra šiek tiek stambesnis nei užpiltinei kavai. Taip pat, jei jūsų turimas filtrinis aparatas leidžia nustatyti vandens temperatūrą, rinkitės ją tarp 90-94 °C. Kai jau turite tinkamo rupumo kavą ir tinkamos temperatūros vandenį, šiais aparatais naudotis labai paprasta. Sudėjus kavą, aparatas pats užpils ją vandeniu ir per sąlyginai trumpą laiką išlašins į ąsotį. Beje, nors tai nėra taisyklė, daniausiai skanesnė kava filtriniam aparatui yra šviesesnio arba vidutinio skrudinimo. 

Filtrinio aparato privalumai

  • Žema kaina. Namams skirtų filtrinių aparatų ir jų filtrų kaina yra įkandama daugeliui. 
  • Vienu kartu galite pagaminti daugiau kavos – tai labai praverčia, kai iš eilės geriate daug puodelių arba svečiuose turite didelę draugų kompaniją
  • Šildomas padėklas – jis gali išlaikyti aukštą kavos temperatūrą ąsotyje iki 4 valandų. Tai reiškia, kad pasigaminę kavą ryte, iki pat pietų galėsite jos vis įsipilti iš ąsočio ir nereikės kiekvieną kartą gamintis iš naujo  
  • Filtriniai aparatai suteikia galimybę ruošti ne tik kavą, bet ir arbatos ar kitų žolelių užpilus 

Filtrinio aparato trūkumai

  • Kaip minėjome anksčiau, šiems aparatams reikalinga tinkamu rupumu sumalta kava, todėl norint  teisingai paruošti šią kavą, reikia turėti ir kavos malūnėlį 
  • Priklausomai nuo aparato, kavos gaminimas gali užtrukti nuo 10 iki 15 minučių, kas lyginant su kitų rūšių aparatais yra tikrai ilgai. Na, bet žiūrint į tai, kad kavos pagaminama keturioms valandoms ir ne vienam puodeliui, tokia trukmė pateisinama
  • Šie aparatai neruošia kavos su pienu
  • Tik brangesniuose aparatuose galima reguliuoti kavos stiprumą. Tačiau galime išduoti paslaptį, kad kavos stiprumą galite reguliuoti ne tik aparatu, bet ir keisdami maltos kavos rupumą. Jei norite stipresnės kavos, ją smulkinkite, jei lengvesnės – stambinkite
  • Filtrinėje kavoje yra labai daug kofeino. Jei esate mažiau tolerantiškas kofeinui ir mėgstate filtrinę kavą, rekomenduojame per dieną gerti daugiau nei įprasta vandens. Tai sumažins kofeino koncentraciją kraujyje
  • Filtrinės kavos savybės netinkamos espresso mėgėjams 

Žymiausi filtrinių aparatų gamintojai

  • Philips
  • De‘Longhi
  • Melitta
  • Moccamaster
  • Bosch
  • Siemens

Išsirinkti filtrinį kavos aparatą galite čia.

Moka tipo kavinukas

Moka tipo kavinukas

Pagrindinės Moka kavinuko savybės ir sudedamosios dalys

  • Ąsotis viršuje
  • Koštuvas viduryje su dviem metaliniais filtrais iš viršaus ir apačios
  • Vandens talpa apačioje
  • Dydis: 3-12 puodelių

Nors šio tipo kavinukas neturi slėginės pompos, jis priskiriamas prie slėginių kavos ruošimo būdų. Jame garai sukelia spaudimą, kuris vandenį pakelia per tirščius ir taip išsiekstraktavusi kava išbėga pro viršutinėje konstrukcijos talpoje esančias skylutes. 

Taip paruošta kava pasižymi tvirtu charakteriu ir tirštu kūnu. Nors slėgio nepakanka norint išgauti tikrą espresso (jam reikalingi 9 barai), kaip jau minėjome anksčiau, šis metodas yra arčiausiai jo. Paruošus kavą moka kavinuku iš labai intensyvaus skonio arba iš labai smulkiai sumaltų kavos pupelių, rekomenduojame ją praskiesti vandeniu. Taip pat šioje vietoje norime pabrėžti, kad kavos ruošimo principas neprieštarauja į jau pagamintą kavą įpilti šilto vandens. Tai ne tik ištaisys persiekstravusią kavą, bet ir suteiks jūsų gėrimui saldumo (tai tinka visiems ruošimo būdams). 

Moka tipo kavinukų esti nuo paprasčiausių statomų ant dujinės ar indukcinės viryklės iki elektrinių su laikmačiu ir termometru. 

Svarbiausias dalykas ruošiant kavą šiuo būdu – nuimti kavinuką nuo šilumos šaltinio, kai gėrimas jau pradeda veržtis pro viršutinėje dalyje esančias skylutes. Taip išvengsite kavos užvirinimo, kas sunaikintų visą joje esantį skonį. 

Moka kavinuko privalumai

  • Geras kainos ir kokybės santykis
  • Išmokus naudotis, galima visiškai valdyti procesą, todėl galutinis rezultatas priklauso nuo jūsų
  • Lengva priežiūra 
  • Nereikia specialių priežiūros priemonių 

Moka kavinuko trūkumai

  • Ilgai trunka ruošimas (iki 15 min)
  • Reikia visą laiką stebėti indą
  • Reikia turėti malūną norinti reguliuoti kavos stiprumą
  • Kadangi tai nėra tikra espresso, šios kavos mėgėjams ji gali būti per lengva, o filtrinės kavos fanams per stipri 

Žymiausias gamintojas

  • Bialetti

Išsirinkti Moka tipo kavinuką galite čia.

Pusiau automatiniai kavos aparatai

Pagrindinės pusiau automatinio kavos aparato savybės ir sudedamosios dalys

  • Namams skirtas pusiau automatinis aparatas kavos ruošimui dažniausiai turi vieną vietą (grupę), o kavinių modeliai gali turėti net iki trijų 
  • Barometras – kai kurie aparatai turi vieną barometrą, rodantį slėgį kavos ruošimo metu ( tuo metu jis turi būti apie 9 barus). Kiti aparatai turi antrą barometrą, rodantį boilerio slėgį. Kai šis rodo 1,1 baro, tai nurodo, kad aparatas yra jau įkaitęs ir juo galima ruošti kavą  
  • Termometras – jei yra galimybė keisti vandens temperatūrą, ji turi būti 90-94 °C. Prabangūs kavos aparatai leidžia keisti garų temperatūrą – tokiu būdu galite reguliuoti pro vamzdelį pučiamo garo stiprumą
  • Portafiltras – į jį dedama malta kava
  • Garų vamzdelis (kapučinatorius) – skirtas pieno plakimui
  • Tamperis – skirtas suspausti kavai portafiltre
  • Ąsotėlis pieno plakimui 

Ką reikia žinoti norint naudotis tokiu aparatu?

Pusiau automatiniai aparatai dažniausiai sutinkami kavinėse ir baruose. Tai aparatas, su kuriuo galime išgauti tikrą espresso. Šie aparatai reikalauja žinių ir įgūdžių iš žmogaus, norinčio jais ruošti kavą, tačiau išmokus galima paruošti tobulo skonio kavą. Pagrindinis skirtumas nuo visiškai automatinio aparato yra tas, kad į šio aparato portafiltrą patys turite įdėti sumaltą kavą. Norint tobulo rezultato, pravartu ją susimalti šviežiai, bet jei nesate skonio ekspertas, galima naudoti ir sumaltą iš anksto. Kai kuriuose namams skirtuose aparatuose yra galimybė ruošti kavą ir iš specialių kavos tablečių. Taip pat pusiau automatiniuose aparatuose galima plakti pieną su juose įmontuotu specialiu garų vamzdeliu, tačiau tam vėlgi reikalingi įgūdžiai. Dėl to šį aparatą rekomenduojame žmonėms, kurie nori patys dalyvauti visame ruošimo procese ir būti atsakingi už kiekvieną savo mėgstamos kavos niuansą. Žinoma, kad rezultatas būtų tenkinantis, perkamas aparatas neturi būti pats pigiausias, kadangi tokių namams skirtų aparatų garų vamzdeliai dažniausiai nėra tokie galingi kaip brangesnių ar barams skirtų aparatų. Nusipirkus pigesnį variantą, net ir turint įgūdžius, gali neužtekti aparato pajėgumo tiems įgūdžiams realizuoti. Geriausia pradžia yra Lelit aparatai, kurių kaina yra prieinama, o patys aparatai pakankamai galingi, kad galėtumėte paruošti bet kurį savo mėgstamą gėrimą. Norintiems dar didesnio tikslumo ir prabangos, reikėtų atkreipti dėmesį į tokius gamintojus kaip Rocket Espresso ar Nuova Simonelli. Na, o jei pieno plakimas jums nėra aktualus ir didžioji dalis jūsų ruošiamų gėrimų yra juodos kavos, jums visiškai užteks pradinio lygio aparato, kuriuos dažniausiai gamina DeLonghi, Sage. 

Pusiau automatinių aparatų privalumai

  • Labai preciziški, leidžia kontroliuoti visą kavos ruošimo procesą patiems
  • Galimybė paruošti bet kurį gėrimą kaip kavinėje (turint įgūdžių ir žinių)
  • Itin aukštos kokybės rezultatas (turint įgūdžių ir žinių)
  • Prieinama kaina perkant namams skirtą pusiau automatinį aparatą

Pusiau automatinių aparatų trūkumai

  • Reikia turėti įgūdžių ir žinių, kaip naudotis
  • Kavos gaminimo procesas užtrunka 
  • Atėjus svečių kompanijai, reikia luktelėti, kol kiekvienas gaus kavos, nes ruošimo procesas reikalauja nemažai rankinio darbo 
  • Reikia pakankamai daug priežiūros (ypatingai kasdienės: kas kartą išvalyti portafiltrą, garų antgalį, išplauti ąsotėlį)

Žinomiausi namams skirtų pusiau automatinių aparatų gamintojai

  • De‘Longhi
  • Sage
  • Lelit
  • Rocket Espresso
  • Nuova Simonelli

Išsirinkti pusiau automatinį kavos aparatą galite čia.

Kombinuoti kavos aparatai

Kombinuoti kavos aparatai

Tiems, kurie perskaitė iki čia ir jau susitaikė su tuo, kad jiems į namus reikės dviejų aparatų, kadangi patys mėgsta espresso, o jų antroji pusė – filtrinę kavą, turime gerų žinių. Gražioji XXI amžiaus pusė yra ta, kad čia tą patį sprendimą gali rasti net ir tie žmonės, kurių pomėgiai skiriasi. Būtent kombinuotu kavos aparatu galite paruošti tiek espresso, tiek filtrinę kavą.

Priklausomai nuo modelio, šie aparatai gali turėti skirtingą komplektaciją

  • Laikmatis – jis leidžia nustatyti laiką, kada norite pradėti ruošti kavą. Ši funkcija itin praverčia, kai norite vos atsibudę rasti šviežiai paruoštą kavą
  • Automatinis vandens ir kavos dozavimas
  • Kavos stiprumo reguliavimas 
  • Automatinio išsiskalavimo funkcija – ši funkcija automatiškai praskaulauja sistemą, bet turiu atkreipti dėmesį, kad visus kitus valymus (nukalkinimą, sistemos plovimą tirpikliu) reikės atlikti patiems
  • Garų vamzdelis – išlavinę įgūdžius galėsite paruošti cappuccino ar latte ir netgi išbandyti piešimą ant kavos pieno puta 
  • Vandens filtras, saugantis kavos aparatą nuo kalkių bei minkštinantis patį kavos gėrimą 
  • LCD ekranas – jame galite stebėti kavos ruošimo procesą bei lengvai keisti nustatymus

Kombinuotų kavos aparatų privalumai

  • Galimybė ruošti ir espresso ir filtrinę kavą
  • Lengva priežiūra
  • Automatizuota didžioji kavos ruošimo dalis
  • Gera kaina

Kombinuotų kavos aparatų trūkumai

  • Pakankamai silpnas garų vamzdelis (kapučinatorius)
  • Nėra toks preciziškas, kaip atskirai espresso ar filtrinės kavos aparatas
  • Reikia atskiro malūno

Žymiausi kombinuotų kavos aparatų gamintojai

  • De‘Longhi

Kapsuliniai kavos aparatai

Kapsuliniai kavos aparatai

Savybės ir sudedamosios dalys

  • Naudojamos kapsulės – dvi populiariausios kapsulinės sistemos: Dolce Gusto ir Nespresso
  • Pompa – perkant aparatą reikėtų atkreipti dėmesį į pompos stiprumą 
  • Vandens talpa – pasirinkti galite nuo 0.5 l iki 1 l. Prieš pirkdami įvertinkite, kokia talpa jums reikalinga (pagal per dieną išgeriamų puodelių skaičių). Taip pat atkreipkite dėmesį į vietą, skirtą aparatui – kuo didesnė vandens talpa, tuo daugiau ploto užims aparatas. 
  • Dizainas – taip sparčiai populiarėjant kapsuliniams aparatams vis didėja skirtingo dizaino aparatų pasiūla, todėl galite rasti variantą, tinkantį bet kokiam namų stiliui 

Ką reikia žinoti perkant kapsulinį kavos aparatą? 

Kapsuliniai kavos aparatai šiuo metu išgyvena itin stiprų populiarumo laikotarpį. Vis daugiau žmonių renkasi šį metodą savo namams dėl gero kainos ir kokybės santykio bei gaminamų kavų įvairovės. Tiesa, kalbant apie šiuos aparatus derėtų išskirti dvi skirtingas kapsulių ir pačių aparatų sistemas bei technologijas: Dolce Gusto ir Nespresso. Pirmasis variantas pigesnis įrangos atžvilgiu, o pačiose kapsulėse naudojama tiek malta kava, tiek ir tirpi, pieniškoms kavoms yra atskiros pieno miltelių kapsulės. Dolce Gusto aparatai džiugina itin plačia kavos gėrimų įvairove su papildomais skoniais. Nespresso technologiją naudojantys aparatai kiek brangesni, jų kapsulėse yra naudojama tik malta kava, o pieniškus gėrimus galintys ruošti aparatai naudoja tikrą pieną. Šiuose aparatuose yra naudojamas didesnis spaudimas – 19 barų (Dolce Gusto naudoja 15 barų spaudimą), todėl jais paruošta espresso kava yra itin kokybiška. Nespresso gali pasigirti itin plačia espresso bei juodų kavų kapsulių pasiūla.

Dolce Gusto Nespresso
Pigesni kavos aparatai Brangesni kavos aparatai
15 barų 19 barų
Kapsulėse: tirpi ir malta kava Kapsulėse: malta kava
Pieno gėrimai gaminami iš pieno miltelių Pieno gėrimai gaminami iš natūralaus pieno
Kavos gėrimų su įvairiausiais pridėtiniais skoniais įvairovė Espresso ir juodų
kavų įvairovė

Kapsulinių kavos aparatų privalumai

  • Gera kaina
  • Galimybė paruošti tikrą espresso (naudojamas pakankamas spaudimas)
  • Kiekvienas šeimos narys gali gerti kavą iš skirtingos rūšies kapsulių
  • Kompaktiškumas
  • Lengva priežiūra

Kapsulinių kavos aparatų trūkumai

  • Nors kava ir sandariai uždaryta kapsulėje, bet jau yra sumalta iš anksto, dėl to greičiau netenka skonio savybių
  • Didelis plastiko sunaudojimas 
  • Pasirinkęs vieną kapsulinę sistemą, gali naudoti tik jai skirtas kapsules 
  • Kapsulių asortimentas, nors ir yra platus, bet vis tiek siauresnis nei maltos kavos ar pupelių 

Žymiausi kapsulinių aparatų gamintojai

  • De‘Longhi
  • Nespresso
  • Krups

Išsirinkti kapsulinį kavos aparatą galite čia.

Pagalvėliniai kavos aparatai

Pagalvėliniai kavos aparatai

Savybės ir sudedamosios dalys

  • Naudojamos specialios kavos pagalvėlės
  • Ekranėlis, leidžiantis sekti gaminimo procesą. Taip pat jame galite keisti kavos stiprumo nustatymus
  • Yra modelių, turinčių automatinę pieno plakimo sistemą (Saeco Senseo „Lattee Duo HD7855“)

Ką reikia žinoti perkant pagalvėlinį kavos aparatą?

Šie aparatai yra pigesnė kapsulinių kavos aparatų alternatyva. Sparčiai tobulėjančių technologijų dėka galime drąsiai teigti, kad šie aparatai yra priartėję prie kapsulinių (nors anksčiau gamindavo ganėtinai skystoką kavą). Gauta kava savo konsistencija yra artima espresso kavai, o kai kuriuose aparatuose esanti automatinė pieno plakimo sistema iškelia šį aparatą aukščiau visų kainos ir kokybės standartų. Visgi pagrindinė šių aparatų bėda išlieka ta, kad kavos pagalvėlėse esanti kava sensta kur kas greičiau. Geriausias šios problemos sprendimo būdas yra rinktis populiarų tiekėją, kurio sandėlyje jos neužsistovi ir yra nuolat pakeičiamos į naujesnę partiją. 

Kaip ir kapsulinius aparatus, pagalvėlinius kavos aparatus turėtų rinktis žmonės, taupantys vietą virtuvėje. Taip pat šis aparatas yra palankus tiems, kurie kavai per mėnesį nori išleisti ne tiek daug pinigų. Pagalvėlių kaina yra mažesnė nei kapsulių, o aparato priežiūra nereikalauja didelės priemonių gausos. 

Pagalvėlinių kavos aparatų privalumai

  • Prieinama įrenginio kaina
  • Gera pagalvėlių kaina
  • Ištobulintų technologijų pagalba pagaminama kava yra artima espresso
  • Galimybė keisti kavos stiprumą
  • Kiekvienas šeimos narys gali gerti kavą iš skirtingos rūšies pagalvėlių 

  Pagalvėlinių kavos aparatų trūkumai

  • Greitai senstanti kava
  • Kavos kokybė dar šiek tiek nusileidžia kapsulinių aparatų kavai
  • Mažesnis kavos pasirinkimas nei kapsuliniams aparatams

Žymiausi pagalvėlinių kavos aparatų gamintojai

  • Philips
  • Handpresso – šie aparatai yra mobilūs, todėl galite gamintis kavą gamtoje, išvykoje ar net automobilyje 

Išsirinkti pagalvėlinį kavos aparatą galite čia.

Automatiniai kavos aparatai 

Automatiniai kavos aparatai

Savybės ir sudedamosios dalys

  • Malūnėlis: keraminis arba plieninis
  • Vandens talpa ir vandens filtras
  • Kaitinimo elementas: kaip ir kituose aparatuose, jei turite galimybę, rinkitės vandens temperatūrą nuo 90 C iki 94 °C 
  • Pompa: 15 arba 19 barų
  • Kavos receptų parinkimas
  • Galimybė sukurti ir išsaugoti savo receptus (vartotojų profiliai)
  • Automatinis praskalavimas
  • Nuotekų padėklas – jie dažniausiai turi daviklius, kurie praneša, kada yra prisipildę ir laikas iš jų išpilti vandenį. Rekomenduojame tai padaryti kiekvieną vakarą, net jei prieš einant miegoti aparatas to ir neprašo. Taip pat, jei jau išėmėte padėklą, būtinai išmeskite ir tirščius, kadangi aparatas galvos, kad būtent taip ir padarėte ir toliau panaudotos kavos porcijas skaičiuos nuo nulio 
  • Priklausomai nuo komplektacijos, yra automatinis integruotas pieno plakiklis arba garų vamzdelis (kapučinatorius), skirtas plakti pieną rankiniu būdu
  • Ekranėlis, kuriame lengva keisti nustatymus bei sekti kavos gaminimo procesą 
  • Kavos piltuvėlis su galimybe reguliuoti jo aukštį 

Ka reikia žinoti renkantis automatinį kavos aparatą?

Kadangi kavos aparatą renkatės dėl to, kad norite gerti kavą, pirmiausiai reikia atkreipti dėmesį į integruotus kavos receptus. Jei geriate tik juodas kavas, ieškokite aparato be pieniškų gėrimų gaminimo funkcijos, taip sutaupysite ne tik pirkdami aparatą, bet ir priežiūros priemonėms. Jei kavos aparato ieškote būtent tam, kad gamintumėte pieniškas kavas, turite nuspręsti, ar patys plaksite pieną garų vamzdeliu, ar norite, kad tai už jus padarytų aparatas su integruotu kapučinatoriumi. Pastaruoju atveju turite ieškoti aparato, kurio pieno sistemą bus lengva prižiūrėti. Įvairios talpos, papildomos žarnelės ir jų sujungimai šią priežiūrą apsunkina labiausiai. Dar viena svarbi aparato funkcija – galimybė pasirinkti, kad dvigubą gėrimo porciją aparatas gamintų iš dvigubos kavos porcijos, abu kartus sumaldamas ją atskirai. Ši funkcija padeda išvengti atvejų, kai jūsų geriama kava atrodo per silpna ar vandeninga. Kita svarbi detalė yra ta, kad priešingai nei filtriniams aparatams, šiems labiausiai tinkanti kava yra tamsesnio skrudinimo. Dėl naudojamo aukšto slėgio kava iš automatinių aparatų išbėga greičiau, todėl šviesesnė kava gali kiek neskaniai užrūgštėti. O tamsiai kavai greitas išbėgimas kaip tik atneš balanso tarp kartumo, rūgštumo bei saldumo. Kai įvertinsite šias pagrindines funkcijas, galite pereiti prie papildomų patogumų: automatinio išsiskalavimo, ekranėlio, dizaino ir veikimo greičio bei garso. 

Įmontuojami kavos aparatai

Norime atskirai paminėti įmontuojamus kavos aparatus. Jei savo virtuvėje turite integruotą orkaitę, mikrobangę ir kitus prietaisus, galite apsvarstyti ir apie tokio tipo kavos aparatą. Jame galimas tiesioginis pajungimas į vandentiekį, todėl užmiršite rūpestį nuolat pildyti vandens talpą. Į jį patogu suberti pupeles ir nereikia specialiai ieškoti vietos, kur niekas iš viršaus netrukdytų to padaryti. Taip pat, prie visų kitų savybių didelis šių aparatų pliusas yra dizainas. Iš gausaus pasirinkimo tikrai rasite tinkamą variantą net ir išskirtinio stiliaus virtuvei. Džiugina ir tai, kad gamintojai, pastebėję šio tipo aparatų populiarėjimą, pradėjo investuoti ir į jų kokybę, kuria jie tikrai prilygsta paprastiems automatiniams aparatams. Deja, dar vis dažnai šio tipo aparatai yra brangesni už paprastus automatinius. To paties pajėgumo ir funkcionalumo integruojamas aparatas yra brangesnis už pastatomą.

Kalbant apie kainą, automatiniai aparatai apima, ko gero, plačiausią kainų amplitudę iš visų aparatų tipų. Taip yra todėl, kad ji priklauso nuo gausybės faktorių, pradedant medžiagomis, iš kurių jis pagamintas, ir baigiant funkcionalumu. Todėl turėdami ribotą biudžetą aparatui, bet norėdami tenkintis gera, kokybiška kava, pirmiausia investuokite į mano minėtus svarbiausius aspektus, o tik paskui į komfortą ar dizainą.

Automatinių aparatų privalumai

  • Integruotas malūnas, todėl naudojama šviežiai malta kava
  • Patogu naudotis, nereikia specialių įgūdžių
  • Greitai paruošiama kava
  • Galimybė paruošti kavą vieno mygtuko paspaudimu
  • Kavos ruošimui naudojamas slėgis (15 ar 19 barų) padeda atskleisti geriausias pupelių savybes 
  • Automatinės priežiūros programos
  • Elektros taupymas
  • Galimybė integruoti virtuvėje
  • Receptų gausa ir galimybė turėti atskirus receptus kiekvienam šeimos nariui
  • Galimybė pajungti aparatą tiesiogiai į vandentiekį
  • Platus dizaino pasirinkimas

Automatiniu aparatų trūkumai:

  • Aukštesnė nei kito tipo kavos aparatų kaina
  • Užima pakankamai daug vietos 
  • Reikalauja įvairių priežiūros programų ir priežiūros priemonių 

Žymiausi automatinių kavos aparatų gamintojai

  • Jura
  • De‘Longhi
  • Philips
  • Saeco
  • Nivona
  • Miele
  • Siemens
  • Bosch
  • Krups

Išsirinkti automatinį aparatą su integruotu kavos malūnėliu galite čia.

Pabaigai

Kai jau žinote, pagal ką rinktis kiekvieno tipo aparatą, trumpai norime papasakoti, kaip išsirinkti patį tipą ir kavą, tinkančią jam. 

Pirmiausia, turite atsakyti sau į klausimą, kas jums yra svarbiau: pačios pupelės, iš kurių ruošite kavą, ar aparatas, kuriuo ruošite kavą. Jei tai pirmas variantas, turite pirkti aparatą, labiausiai tinkantį jūsų mėgstamoms pupelėms. Pvz., rūšinės, vieno ūkio kavos mėgėjai geriausiai savo kavą realizuos filtriniais aparatais, o stiprios kavos mėgėjams pasitarnaus slėginiai įrenginiai. 

Jei jums svarbiau pats aparatas, išsirinkite jį pagal tai, kokį gėrimą mėgstate (espresso, stiprią juodą, lengvesnę, filtrinę, latte ar kitą pienišką kavą), tuomet įsigiję įrenginį, pirkite kavą, kuri geriausiai atsiskleis būtent jūsų turimame aparate. 

Kai jau turėsite išsirinkę ir aparatą, ir kavą, nebijokite eksperimentuoti. Geriausi skoniai atrandami beieškant, todėl kartais sugadintas kilogramas bandymams yra niekis, palyginus su sugadintomis tonomis geriant neskanią kavą. 

Žinodami, kaip sunku išsirinkti kavos aparatą, norime jums visada padėti, todėl neradę atsakymo šiame straipsnyje, galite skambinti, rašyti laiškus ar apsilankyti mūsų salonuose, kuriuose tikri kavos specialistai padės jums atrasti būtent tai, ko ieškote!