Skip to content

Kaip išgauti pieno putą? Pradedančiojo pirmieji žingsniai – kapučinatoriai

Sveiki, kavos mylėtojai. Per visą laiką, praleistą su Kavos Draugo kolektyvu, vieni iš dažniausiai užduodamų klausimų buvo „kaip tinkamai naudoti kapučinatorių?“, „kodėl neišeina pasigaminti tokio gėrimo, kaip nuotraukoj?“ arba „pasigaminau karštą pieną, bet ne putą“.
Iš tikrųjų tinkamai paruošti kavos su pienu gėrimą (tokį, kaip latte machiato) reikalauja tiek bazinių žinių, kurias Jums pateiksiu šiame straipsnyje, tiek praktinių žinių, kurias turėsite įgyti patys. Pamoka susidės iš kelių dalių:

  • Kapučinatorių tipai;
  • Ruošimo procesas;
  • Pieno puta.

Kapučinatoriai

Kas yra kapučinatorius ir kaip jis veikia?

Kapučinatorius yra prietaisas, kuris suplaka pieną ir leidžia pagaminti pieno putą. Veikimo principas – oro ir garų pagalba pienas yra pašildomas ir tuo pačiu metu išplakamas. Priklausomai nuo kapučinatoriaus tipo, garai ir oras yra paduodami kartu arba automatiškai, arba su Jūsų pagalba. Kaitinamas ir plakamas pienas sukuria pieno putą.

*trumpas pastebėjimas: naudojantis kapučinatoriumi, visada po ranka turėkite šluostę, kurią naudosite TIK kapučinatoriaus nuvalymui, ir nuvalykite jį po kiekvieno paruošto gėrimo. Dažnai gauname klausimų, kodėl nebeišeina padaryti tvirtos pieno putos. Atsakymas – uždžiūvęs pienas kapučinatoriuje.

Nors skirtingi gamintojai pateikia skirtingus pavadinimus ir juose lengva susipainioti, jų veikimo principą galima suskirstyti į tris grupes:

  • Automatiniai
  • Automatiniai pusiau profesionalūs
  • Profesionalūs

Automatiniai kapučinatoriai

Pagrindinis automatinių kapučinatorių išskirtinumas – jie paruoš pieno putą be Jūsų įsikišimo. Šie kapučinatoriai puikiai tiks norintiems tiesiog mėgautis puikaus skonio ir labai patraukliai atrodančiu gėrimu.

Šie kapučinatoriai dar skirstomi į du tipus, kurių neišskyriau, nes jie skiriasi tik vienu labai nežymiai – vieni paruoš pieną toje pačioje vietoje kaip ir kavą, naudojant kitus, puodelį reikės perstumti. Abu pagamins tokios pat kokybės pieno putą, tiesiog, kartais iškyla neaiškumų ir klausimų būtent šiuo aspektu. Taigi, vienu sakiniu – skirtumas ar reikės perstumti puodelį nuo pieno putų vamzdelio iki kavos piltuvėlio, ar ne. 🙂

Automatinis Siemens kavos aparatas. Kavos Draugas
Automatinis kavos aparatas su pilnai automatiniu pieno putų plakikliu (reikia perstumti puodelį nuo pieno vamzdelio iki kavos piltuvėlio).
Automatinis Siemens kavos aparatas. Kavos Draugas
Automatinis kavos aparatas su pilnai automatiniu pieno putų plakikliu (nereikia perstumti puodelio nuo pieno vamzdelio iki kavos piltuvėlio).

Automatiniai pusiau-profesionalūs kapučinatoriai

Prasideda smagumas tiems, kurie nori patys pagaminti gėrimą. Labai svarbu suprasti kodėl jie vadinami automatiniais, tačiau patys padaro ne visą darbą, o reikalauja Jūsų įsikišimo.

Šie kapučinatoriai, kaip ir pilnai automatiniai, patys sureguliuoja garų/oro padavimą į pieną, tačiau patys šio proceso nesustabdo, o tik paduoda garus ir orą. Esmė – patys nuspręsite, kada pienas suplaktas pakankamai.

Tokiu būdu labai lengva išgauti stulbinančią, profesionaliai atrodančią pieno putą, tačiau prieš norint tokią išgauti – reikės pasipraktikuoti. Yra daugybė patarimų, ką reiktų daryti, tačiau iš tikrųjų pats pagrindinis patarimas – stengtis, jog beplakant pieno jis nepasiektų didesnės nei 60 laipsnių temperatūrosTai yra – kaip neužkaitinti pieno daugiau nei 60 laipsnių (standartas, tačiau priklauso nuo ruošiamo gėrimo). Verdantis pienas susvils ir nebebus tinkamas naudoti gėrimui.

Kaip keisti santykį tarp kaitinimo ir putos susidarymo? Kuo giliau į pieną panardintas kapučinatorius, tuo greičiau verda pienas. Puta susidarys panašiu tempu, nesvarbu, kaip giliai panardintas vamzdelis. Taigi, Jūsų tikslas – stengtis, jog iki pienui pasiekiant 60 laipsnių temperatūrą, Jūs būtumėte „iškapučinavę“ pakankamai pieno putos.

Kapučinatoriaus antgalis. Kavos Draugas
Kapučinatoriaus antgalis. Viršutinėje dalyje matoma ertmė automatiniam oro padavimui.

Temperatūros nustatymas

Temperatūrai nustatyti yra du būdai – ranka apgaubus ąsotėlį pienui ar stiklinę, į kurią ruošiamas pienas, arba naudojant specialius termometrus. Skirtumas? Termometras bus tikslesnis. Visada. Iš kitos pusės – gana malonu žinoti, jog moki „iš akies“ (šiuo atveju – „iš rankos“) paruošti pieno putą. Spręsti Jums 🙂

Taigi, išplakėte pieno putą. Pagal ruošiamą kavą – kartais kava į puodelį keliauja pirma, kartais pienas, kartais abu kartu. Kaip pavyzdį paimkime klasikinį gėrimą – cappuccino.

Puodelis šio gėrimo susideda iš 1/3 espresso ir 2/3 pieno.  Taigi, dabar turime du pasirinkimus, kaip į jau paruoštą puodelį su espresso įpilsime paruoštą pieną:
Pradedantiesiems: pilamas suplaktas pienas, po to šaukšteliu uždedama pieno puta.
Pažengusiems: Pienas yra šiek tiek išmaišomas/išsukamas (su pačiu kapučinatoriumi), sukuriama pieno „crema“  ir pienas pilamas nenaudojant šaukštelio, tokiu būdu, prieš pabaigiant pylimo procesą, išgaunamos įvairios pieno žymės ant paruošto gėrimo viršaus – paveiksliukai, dar vadinami „latte art“.

Profesionalūs kapučinatoriai

Šie prietaisai savo naudojimu labai panašūs į automatinius pusiau profesionalius, tačiau skiriasi oro ir garų padavimu. Jis nėra sinchronizuotas, kitaip sakant, Jums teks pasirūpinti, jog plakamas pienas turėtų pakankamą sąlytį su oru, tačiau nesitaškytų, sudarytų tinkamą pieno putą ir neužkaistų iki per didelės temperatūros nespėjus tinkamai jo išplakti. Tai skamba sudėtingiau, negu yra, tačiau prireiks ne vieno bandymo, kad pasiektumėte pastebimą rezultatą. Kodėl verta stengtis?
Profesionalūs kapučinatoriai (tai iš esmės nėra kapučinatorius, o garų vamzdelis, kadangi neturi atskiro oro padavimo) leis Jums išgauti pačią tvirčiausią pieno putą ir tobulos konsistencijos „crema“.

Profesionalus kavos aparatas. Kavos Draugas
Garų vamzdelis prof. kavos aparate.

Šiuo metodu JŪS kontroliuojate viską – garų padavimą, sąlytį su oru ir norimą pieno temperatūrą. Išmokę naudotis garų vamzdeliu tinkamai, paruošite visus įsivaizduojamus kavos su pienu gėrimus ir visada pasigaminsite „crema“ tinkamą piešti ant kavos („latte art““).

Apibendrinimas:

Mes tik apžvelgėme kavos gamybos meistriškumo pagrindus. Visa tai, ką čia perskaitėte – bazinės žinios, kurios yra privalomos norint tobulėti ir išmokti gaminti tikrą „latte art“ ar pagaminti tobulą pieno putą. Kituose straipsniuose kalbėsime apie pažengusiems (pramokusiems) skirtas pamokas, gilinsimės į papuošimo meną, skirtumus tarp pačios kavos paruošimo būdų ir apie įrankius, kurie padės paruošti visiškai kitokio pobūdžio kavos gėrimus.

Nesvarbu, kokį kapučinatorių turite ar galvojate pasirinkti, svarbiausia, kad suprastumėte pagrindinius veikimo principus ir pasirinkimo procesas nesukeltų dar daugiau klausimų. Tikiuosi, padėjau suprasti kapučinatorių veikimo principą, o jei ne, skatinu Jus parašyti komentarą žemiau arba susisiekti su manimi el. paštu 🙂 Visada padėsiu!

Kelios nuorodos, kurių gali prireikti:

Kasdienė ir nekasdienė kavos aparato priežiūra
Priežiūros priemonės
Kapučinatoriai