Skip to content

Baristos nuomonė. Kurį De’Longhi La Specialista Arte modelį pasirinkti?

Labas, su tavimi sveikinasi Goda Gedvilaitė-Bernotė. Jau daugiau nei 13 metų dirbu kavos industrijoje ir džiaugiuosi galėdama pasidalinti savo patarimais bei įžvalgomis, ir padėti išsirinkti geriausią kavos aparatą namams. Su Kavos Draugu puoselėjame daugiau nei ketverius metus trunkančią draugystę, o aš turiu galimybę išbandyti naujausius kavos aparatus. Šiandien noriu pristatyti ir palyginti du De’Longhi pusiau automatinius kavos aparatus: La Specialista Arte ir šiek tiek patobulintą jo versiją – La Specialista Arte Evo.

Puikus dydis ir solidus dizainas

Visų pirma, La Specialista Arte jau dvejus metus kasdien yra naudojamas mano namų virtuvėje. Dėl kompaktiško dydžio (36.5 cm x 40 cm x 27.5 cm) ir klasikinio dizaino šis kavos aparatas tinka kone bet kuriems namams. Pati esu klasikinių aparatų mėgėja, o šie modeliai ypatingai solidūs. Naujoji Evo aparato versija turi dar „rimtesnę“ aparato išvaizdą: daugiau nerūdijančio plieno detalių, mažiau plastmasės, daugiau tamsesnių tonų. Dydis išliko beveik nepakitęs, tačiau funkcionalumas padidėjo. 

Funkcijos, kurias įvertins tikri kavos mėgėjai 

Naujasis Evo modelis, kaip ir jo pirmtakas, siūlo tas pačias funkcijas: trijų skirtingų temperatūrų pasirinkimą kavai ruošti, viengubos ir dvigubos espresso dozės pasirinkimą, galingą steamer’į pienui plakti ir integruotą kavos malūną su 8 skirtingomis malimo pozicijomis. Šios funkcijos leidžia mėgautis neįtikėtinai maloniu kavos gaminimo procesu, ypač tiems, kurie nori pasijusti lyg dirbtų tikru barista už profesionalaus kavos baro. 

Kad šis jausmas būtų dar autentiškesnis, kartu su aparatais pridedami profesionalūs baristos įrankiai: pieno plakimo indas su idealiu snapeliu latte art’ui, skirtingo dydžio sieteliai viengubam ir dvigubam espresso bei tamperis maltai kavai suspausti. Be to, naujasis Evo modelis siūlo dar vieną papildomą funkciją, kuri nepaliks abejingų tikrų kavos mėgėjų.

Cold Brew šaltos ekstrakcijos technologija 

Kai sužinojau, kad La Specialista Arte Evo turi Cold Brew technologiją, negalėjau patikėti. Cold Brew gėrimas sparčiai populiarėja jau kelerius metus, ir šiandien nė viena specializuota kavinė neapsieina be jo savo meniu. Įprastai, Cold Brew kava gaminama stambiai sumalus kavą, sudėjus ją į specialią talpą ir užpylus šaltu vandeniu. Po  8-12 valandų išgaunama šaltos ekstrakcijos kava, pasižyminti saldumu ir sodrumu. De’Longhi žengia žingsnį į ateitį, perkeldama šią technologiją į namų espresso aparatą.

Šaltos kavos paruošimas trunka apie 5-8 minutes, priklausomai nuo pasirinktos Cold Brew porcijos dydžio. Aparatas naudoja kambario temperatūros vandenį, pulsuodamas ir švelniai leisdamas jį per vidutiniškai stambiai maltą kavą. Priklausomai nuo nustatymų, galima paruošti nuo 90 iki 220 ml šaltos kavos. Beliks įdėti ledukų ir mėgautis gaiviu kavos gėrimu. Dėl naudojamos žemesnės vandens temperatūros, kava bus saldesnė ir vaisiškesnė, nei kai ruošiama su 92-95 °C vandeniu. O dėl ilgesnio ekstrakcijos laiko kava bus stipresnė ir turės didesnį kofeino kiekį. 

Idealus pasirinkimas namų baristoms

Daugiau nei dešimtmetį trukusi baristos karjera vis dar lydi mane kasdienybėje, todėl ir namams ieškau aparato, kurio funkcionalumas primintų profesionalią baristų įrangą. Abu De’Longhi La Specialista modeliai yra mano didžiausia rekomendacija tiems, kurie ieško gero kokybės ir kainos santykio. Ne veltui šiuos aparatus naudoju ir savo namuose. Jei turi mažesnį biudžetą, rekomenduoju De’Longhi La Specialista Arte – su juo galėsi paruošti puikų espresso, americano ar kavos su pienu gėrimą. O jei norisi mėgautis ir šalta kava, La Specialista Evo yra puikus pasirinkimas.