Skip to content

Šventiniai receptai – atraskite kavos ir pyrago skonio harmoniją

Besisukiojant virtuvėje prieš įvairias šventes daugelis spėlioja, kaip suspėti laiku patiekti ne tik užkandžius ir pagrindinius patiekalus, bet ir desertus po šventinių pietų. Tam, kad susėdus prie stalo netektų vis žvilgčioti į kepantį desertą, galite iš vakaro pagaminti pyragą, kurį teliks gražiai patiekti su tinkamu kavos deriniu.

Retas susimąsto, jog prie skirtingo pyrago, reikėtų derinti ir kavos rūšį – tinkamai parinkta neužgoš, o atskleis kepinio skonines savybes. „Šventinių pietų ar vakarienės metu įprasta prie skirtingų patiekalų parinkti atitinkamus gėrimus, sukuriančius skonių darną. Daugelis pirmiausia pagalvoja apie vyno ir maisto derinius, o kavą renkasi nebent kartu su desertais ir ilgai nesvarsto, kokios rūšies. Tačiau tai kompleksiškas gėrimas, kurio derinimo su maistu galimybės neribotos“, – sako kava ir kavos aparatais prekiaujančio parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ ilgametis pardavėjas, kavos ekspertas Aidas Jankauskas.

Anot jo, prie saldesnių desertų galima rinktis kartesnę juodą kavą. Taip nei gardumyno saldumas, nei kavos kartumas vienas kito neužgoš. Toks derinys tiks ir mažiau mėgstantiems saldžius skanėstus. Lengva ir švelni kava, kurioje atsiskleidžia vaisinės natos, geriama kartu su sūrio pyragais ar kepiniais, turinčiais kremo, padės akcentuoti juose esančių vaisių skonį.

Derėtų nepamiršti, jog skirtingose kavos rūšyse gali atsiskleisti vis kitokių vaisių savybės ir aromatai. Vienose – stipresnės citrinos ar greipfruto natos, kitose – abrikosų, vyšnių ar kriaušių. Tokie gėrimai dera su desertais, kuriuose mažiau rūgštumo. Kaip derinant kitus gėrimus su maistu, taip ir kavos derinime su desertais, reikėtų nepamiršti, jog vienas svarbiausių principų – nepersistengti ir išlaikyti harmoniją.

Kavos ekspertas rekomenduoja 3 pyragų receptus, kurie puikiai tiks šventinei popietei ir pataria, iš kokių kavos pupelių gaminti gėrimai padės sukurti harmoningą skonių derinį: „Karališkame obuolių pyrage“ obuolių rūgštelę padės atskleisti vienos geriausių pasaulyje – rūšinės arabikos pupelės „Maragogype“, kuriose jaučiamas aitrus pipirų poskonis. Prie pyrago su džiovintais vaisiais galite rinktis kavos gėrimus iš rūšinių arabikos pupelių „Papua New Guinea Sigri“. Jose esantis džiovintų vaisių ir imbierinių sausainių aromatas sustiprins būtent šio pyrago skonį. Štai rūšinėse kavos pupelės „Ethiopia Shakisso“ dominuoja tropinių vaisių poskoniai ir gėlių aromatas, tad iš jų pagaminti kavos gėrimai padės atskleisti pyrago su mandarinais skoninėms savybėms.

Karališkas obuolių pyragas

Ingredientai:

– 3 kiaušiniai
– 200 g sviesto
– 6 obuoliai
– 200 g cukraus
– 320 g miltų
– Vanilės ekstrakto pagal skonį
– Druskos pagal skonį
– 2 a. š. kepimo miltelių

Gaminimas:

1. Kiaušinių baltymus plakite tol, kol suputos. Tuomet suberkite pusę cukraus ir plakite iki standumo.

2. Kitame inde sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius.

3. Sviestą išsukite su cukrumi, vanile, supilkite trynius, suberkite miltų mišinį ir minkykite, kol pasidarys trupininė masė.

4. Kepimo popierių įtieskite į pyrago indą (20 x 20 cm).

5. Nulupkite ir supjaustykite obuolius.

6. Į kepimo formą sukrėskite 2/3 tešlos, tolygiai paskirstykite supjaustytus obuolius ir ant viršaus užpilkite išplaktus baltymus. Likusią tešlos dalį sutrupinkite ir sudėkite ant baltymų.

7. Kepkite apie valandą iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Pyragą pjaustykite tik jam atvėsus.

Šventinis pyragas su džiovintais vaisiais

Ingredientai:

– 5 kiaušiniai
– 120 g miltų
– 80 g cukraus
– 200 g džiovintų razinų, slyvų, apelsinų
– 100 g riešutų
– 1 šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
– Cinamono pagal skonį
– Pusė stiklinės krakmolo

Gaminimas:

1. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus.

2. Baltymus išplakite iki standžių putų.

3. Trynius išsukite su cukrumi, suberkite miltus ir krakmolą. Gerai išmaišykite.

4. Suberkite džiovintus vaisius (slyvas smulkiai supjaustykite), riešutus ir prieskonius. Išmaišykite.

5. Sudėkite baltymus ir išmaišykite. Tešlą sukrėskite į sviestu gerai išteptą kepimo formą.

6. Kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Aguonų pyragas su mandarinais

Ingredientai:

– 1 stiklinė aguonų
– 2 citrinos
– 150 g cukraus
– 2 a. š. vanilinio cukraus
– 4 kiaušiniai
– 350 g kvietinių miltų
– Druskos pagal skonį
– 250 g sviesto
– 1 a. š. kepimo miltelių
– Indelis rikotos
– 4 mandarinai

Gaminimas:

1. Pirmiausia nuplikykite aguonas karštu vandeniu, leiskite, kad šiek tiek pabrinktų.

2. Nuo nuplautų citrinų nutarkuokite žievelę, tada išspauskite iš jų sultis.

3. Suplakite kiaušinius.

4. Sviestą su cukrumi išsukite iki purios masės. Tai padarysite greičiau, jei sviestą ištirpinsite. Po to supilkite kiaušinius, rikotą.

5. Ištrinkite mandarinus iki vientisos masės ir įmaišykite kartu su citrinų žievelėmis bei jų sultimis, aguonomis, druska, kepimo milteliais ir miltais.

6. Kepimo indą išklokite popieriumi, patepkite sviestu, supilkite tešlą ir įdėkite kepti apie 30 minučių į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyrago viršų galite taip pat papuošti mandarinų griežinėliais.