Kavos ruošimo gidas: kava su Chemex per 9 žingsnius Ignas Dombrauskis Kavos aparatai Chemex Kava Dalintis: Link copy Neįprasta forma, elegancija ir paprastumas. Išrastas dar 1941 m., tačiau neišeinantis iš mados. Ne kiekvienas kavos ruošimo įrankis yra sukurtas chemijos mokslų daktaro laipsnį turinčio žmogaus. Ir tikrai ne kiekvienas patenka į Niujorko moderniojo meno muziejų (MOMA) kaip eksponatas. Tačiau viena aišku – tik eksponatu namuose Chemex tikrai netaps – greičiau kasdieniu palydovu, kuriuo lengva naudotis ir į kurį malonu žiūrėti. O virtuvę jis pavers maža kavos laboratorija. Kava, paruošta naudojant Chemex, yra itin aromatinga, o išvaizda kiek primena stiprią arbatą. Paruošimo metu kavos ir vandens kontakto trukmė yra itin neilga – taip sumažinamas kavos kartumas ir gaunamas švelnus kavos skonis. Tuo tarpu specialūs Chemex pritaikyti filtrai užtikrina, kad būtų pašalinamos nepageidaujamos kavos nuosėdos ir aliejai – taip pagaminamas švaresnis, saldesnis gėrimas. Pabandom užsidėti baristos prijuostę ir žvilgtelėti, kaip paprastai kavą ruošia gurmanai? Pasiruošimas Žvilgtelėkit, ar spintelėse randate šiuos dalykus: Chemex kavinuką Chemex filtrą Kavos pupelių (mes šįkart naudojome Gesha) arba maltos kavos Kavamalę Virdulį 1 žingsnis Užkaičiame vandenį. Leidžiame jam užvirti ir kiek atvėsti. 2 žingsnis Pasirenkame kavą, kuria norėsime mėgautis, ir Jums patogiu būdu sumalame pupeles. Geriausia rinktis vidutinį rupumą. Jei naudojate maltą kavą, šį žingsnį praleiskite 😉 3 žingsnis Išskleidžiame Chemex filtrą ir įstatome į indo vidų. 4 žingsnis Turbūt pastebėjote, kad filtras dailiai negula savo vietoje? Todėl sekantis žingsnis – aplieti filtrą šlakeliu karšto vandens. Tai padės stabiliai jį įstatyti ir sušildys indą, be to, dings nemalonus popieriaus skonis. Tuomet šį vandenį išpilame neišimant filtro (per snapelį). 5 žingsnis Laikas suberti kavą į filtrą. Jei mėgstate stiprią, nebijokite naudoti didesnio kiekio – dėl trumpo vandens ir kavos sąlyčio, gaminant šiuo būdu ji neįgaus kartumo. 6 žingsnis Subėrus kavą, užpilame šlakelį karšto vandens. Tiek, kad visa filtre esanti kava vos pasidengtų. Taip sužadinamos visos gerosios kavos savybės – vyksta vadinamasis kavos žydėjimas (angl. blooming). 7 žingsnis Užplikome kavą vandeniu. Lėtai supilame jį sukamaisiais judesiais arba liedami vandenį atgal ir pirmyn. Tokiu būdu vanduo pasieks visą kavą 🙂 8 žingsnis Laukiamiausia dalis 🙂 Matote, kaip smagiai kava teka pro filtrą į kolbos apačią? Šiek tiek kantrybės, kol visa kava prasisunks pro filtrą. 9 žingsnis Patiekite ir mėgaukitės 🙂 Skanaus! Kava jau paruošta 🙂 Paragavę turėtumėte pajausti, kad ji yra aromatinga ir švelni. Gaminant su Chemex išryškėja geriausios kavos savybės. Žinoma, kaip ir visi geri dalykai, šis paruošimo būdas reikalauja šiek tiek laiko ir truputėlio pastangų 🙂